Сър Дейвид Атънбъро преподава география на учениците по време на карантина

Сър Дейвид Атънбъро се включва във виртуалната учебна програма на BBC Bitesize Daily с преподаване на география на учениците във Великобритания по време на наложената карантина заради пандемията от Covid-19.

Британският учен и автор на десетки документални филми за живота на планетата Земя помага на учениците със знанията си по картография, за поведението на животните и океаните.

Сър Дейвид Атънбъро по време на специална прожекция на поредицата „Големият бариерен риф“ в Австралия.
Department of Foreign Affairs and Trade website – www.dfat.gov.au, cc-by-sa 3.0

Сър Дейвид Атънбъро е роден на 8 май 1926 г.  Изучава геология и зоология в Кейбриджския университет и от 1951 г. се занимава с активна продуцентска и режисьорска дейност. Автор е на десетки документални филми, като: „Животът на Земята“, „Живата планета“, „Животът на птиците“, „Животът на бозайниците“, „Животът на студенокръвните“, „Животът в дълбините“, „Синията планета“, „Чарлз Дарвин и дървото на живота“ и др.

По време на снимки в Космическия център „Джон Ф. Кенеди“ в САЩ, 2012 г.
NASA

За него е любопитно, че е единственит носител на наградите БАФТА (Британска академия за филмово и телевизионно изкуство) с филми в категориите черно-бял, цветен, HD, 3D и 4К.

В негова чест са именувани над 20 вида и рода растения и животни. Някои от тях са изчезнали видове.

Откритият през 2007 г. вид непентес Nepenthes attenboroughii в Малайзия.
Той е критично застрашен вид и е включен в списъка на 100-те най-застрашени видове на планетата.
Dr. Alastair Robinson, cc-by-sa 3.0
Гущерът Sitana attenboroughii обитава крайбрежието на Карела, Индия.
David Raju, cc-by-sa 4.0

Носител е на редица награди за популяризиране на науката от ЮНЕСКО, Кралското географско дружество, Кралското Шотландско географско дружество, Международния съюз за защита на природата, Американската академия за изкуство и наука, Кралското фотографско дружество, Британско-австралийското дружество, Световния икономически форум и др.

Заедно със Стивън Хокинг и директра на Оксфордската библиотека Ричард Овъндън, 2015 г.
John Cairns, cc-by-sa 4.0

Сър Дейвид Атънбъро се включва активно в редица инициативи за опазване на природата – защита на животински видове, обявяването на защитени територии в различни части на света. В документалните си филми представя човешкото влияние върху живота на Земята и унищожаването му.

Автор: Спасимир Пилев

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Поглед към Айфеловата кула в ....Токио

ггф