Сондата Venus Express откри потоци от гореща лава на Венера

На страницата на Агенцията се посочва, че изучаването на повърхността на Венера е изключително трудно, заради плътната й атмосфера, но радарните наблюдения при предишни експедиции до небесното тяло показват, че това е свят, покрит с вулкани и древни потоци от лава. 
 
Размерът и съставът на тялото на Венера са подобни на тези на Земята, така че вероятно планетата има вътрешен източник на топлина. Тази топлина трява да се отделя под някаква форма и една от възможностите са вулканични изригвания. Някои модели на планетарната еволюция предполагат, че Венера е била изцяло залята от лава преди около половин милиард години, но един от горещите въпроси е дали планетата е активна и днес. 
 
Сондата Venus Express, която завърши 8-годишното си проучване на планетата миналата година, е извършила серия от наблюдения на различни дължини на вълната, за да отговори на този важен въпрос. През 2010 година беше публиквано изследване, според което на повърхността на Венера има потоци от лава на възраст около 2.5 милиона години. Две години по-късно беше съобщено за засичане на рязко покачване на нивата на серния двуокис. Сега, анализирайки данни от канала за близко инфрачервено излъчване на инструмента Venus Monitoring Camera (VMC) на Venus Express, международен научен екип е засякъл промени в яркостта на повърхността в изображения, заснети по различно време в рамките на няколко дни. Четирите “горещи точки”, които са открити, се намират в райони на тектонични пукнатини. В тези зони температурата се променя всекидневно, което е най-надеждното до момента доказателство за активна вулканична дейност.
 
 
ИА Фокус
 
 

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Утринен поглед към Рокамадур, Окситания, Франция

ггф