Сочи е сред най-топлите градове-домакини на Зимни Олимпийски игри

Сочи е сред най-топлите градове-домакини на Зимни Олимпийски игри

На картата по-долу можете да видите средните минимални температури за месеците януари и февруари за периода 1911-2011 г. На нея са изобразени всички градове-домакини на Зимни Олимпийски игри, началото на които е поставено в Шамони, Франция през 1924 г. Картата се базира на данни от проекта на американската агенция NOAA - Twentieth Century Reanalysis Project, който цели да се симулират миналите атмосферни условия, което се осъществява чрез комбиниране на модерни техники за анализ и подробните данни за измерванията от миналото. Оцветените в червени тонове части от картата показват минимални температури над 0°C, а тези в синьо - под тази температура.
 
Снимка: http://www.climate.gov/
 
Подобно на някои други градове-домакини на Зимни Олимпиади, Сочи се намира на място с по-мека зима. Олимпийският парк на града е построен на крайбрежието, а в него се провеждат състезанията в зала, като например фигурно пързаляне. Всички състезания, които се провеждат на открито, са позиционирани във високите части на планините - ски зона Роза Кутор.
 
Минималните температури са изключително важни за състоянието на снега. Според учените при условия, в които дневните минимални температури се задържат за продължителен период над точката на замръзване, снежните и ледени повърхности нямат възможност да се възстановят от голямото топене през деня и по този начин се създават меки и бавни за пързаляне повърхности.
 
Съвременните технологии, разбира се, позволяват създаването на изкуствен сняг по пистите чрез специални съоръжения. През 2010 г. преди Олимпиадата град Ванкувър преживя най-топлия си месец януари в своята история. Температурите бяха прекалено високи дори за съоръженията за изкуствен сняг и затова се наложи сняг да бъде докарван с камиони и хеликоптери, след което разстилан по пистите, за да е възможно изобщо провеждането на някои състезания по ски и сноуборд.

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Родният дом на империатрица Жозефина - жената на Наполеон Бонапарт , о-в Мартиника

ггф