Снимки от Уикипедия – използването им в часовете по география

За поредна година в Общомедия – мястото, където се съхраняват всички снимки, видео, графики, казано накратко мултимедията, използвана за илюстриране на статиите в Уикипедия – се провежда конкурсът Снимка на годината. В него участват най-добрите снимки от изминалата година, които са качени в Общомедия.

В тази статия ще се обърне внимание на това как могат да се използват тези снимки от учители и ученици специално в часовете по География и икономика. Търсенето на подходящи изображения в повечето случаи коства много време, а нерядко човек се захласва в някое друго изображение и отклонява фокуса си. За това може да използвате някои от тези изображения за онагледяване на учебното съдържание или на допълнителна информация.

Кратерът на стратовулкана Сан Антонио на остров Ла Палма, част от Канарските острови е с височина около 150 m. Чрез радиовъглеродно датиране на изграждащите го базалтови скали е изчислено, че е на възраст около 3200 години. Последното му изригване продължава от 17 ноември 1677 г. до 21 януари 1678 г. Със снимката може да се обясни вулканичният произход на Канарските острови.

Вулканът Сан Антонио на остров Ла Палма, Канарски острови, Испания.
Автор: Llez, Wikimedia Commons, GFDL, cc-by-sa-3.0

Изглед към соленото езеро Сосусуей в пустинята Намиб, за чието образуване съществена роля оказва студеното Бенгелско течение. Този район е характерен с високите си дюни. Те са с оранжев до розов цвят, което се дължи на съдържанието на желязо в пясъка. Пустинята Намиб е типичен пример за тропична пустиня.

Панорамна снимка на соленото езеро Сосусуей в пустинята Намиб.
Автор: Diego Delso, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0

Южните (Новозеландските) Алпи са разположени в Южния остров на Нова Зеландия и достигат височина до 3724 m. Това е причина по високите части на планината да са се образували ледници. Планината е пример за климатообразуващ фактор, защото пречи на преноса на влажните въздушни маси. В западното подножие на планината средните годишни валежи са около 3000 mm, във високите части, където е главният вододел, достига до 15 000 mm, а по източните склонове – едва 1000 mm.

Заснежените върхове на Южните Алпи в Нова Зеландия.
Автор: Michal Klajban, Wikimedia Commons, cc-by-sa-4.0

Ледникът Ламплуг е планински ледник в Кордилерите, щата Аляска, САЩ. Дължината му е 13 km, а ширината на челото му е около 1,2 km. Средногодишното му движение се изчислява на 270 – 300 m.

Ледникът Ламплуг
Автор: Diego Delso, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0

Иранската столица Техеран на фона на планината Алборс (Елборс). С оглед проблемите със замърсяването на въздуха в над 9-милионния град, тази снимка е точна противоположност, която разкрива красотата му. Техеран е град със 7-хилядолетна история и е столица и икономически център на Ислямска република Иран. В Техеран работи около 30% от работната сила на страната и се развива автомобилостроенето, електрониката, оръжейната, текстилната, хранително-вкусовата и химическата промишленост. Важен център на килимарството и мебелната промишленост.

Панорамна снимка на Техеран и планината Алборс (Елборс).
Автор: Amirpashaei, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0

Добре направени, илюстрациите често имат силата да представят по-нагледно даден обект. През 1994 г. австрийският картограф, художник и графичен дизайнер Хайнрих Беран (1915 – 1999) рисува силно заледения южен склон на връх Денали (6190 m) – най-високата точка на Северна Америка. Мащабът на върха не е реален, тъй като размерът му е уголемен, но от рисунката много добре се виждат планинските ледници и влиянието им върху релефа.

Рисунка на южния склон на връх Денали.
Автор: Heinrich C. Berann​​​​​, Wikimedia CommonsPD-USGov-NPS

Карта на Париж от германския гравьор и издател Каспар Мериан (1627 – 1686). Издадена е през 1655 г. и представлява добър пример за представяне развитието на селищата.

Карта на Париж, 1655 г.
Автор: Caspar Merian, Wikimedia Commons, PD-100

Най-високият връх на Судетите през януари – връх Снежка (1603 m). Вероятно има причина да се нарича така. Намира се на границата на Полша и Чехия, за която е  и най-високата точка.

Връх Снежка през зимата.
Автор: Pudelek, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0

Следващата снимка е подходяща за илюстриране на будизма в религиите в Азия или света. Това е будисткият комплекс Сваямбхунат, недалеч от непалската столица Катманду. Построен е през V в., а от 1979 г. е част от Списъка за световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО. Днес е известен с името Храмът на маймуните.

Будисткият комплекс Сваямбхунат в Непал.
Автор: Bijay Chaurasia, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0

Мостът „Вашку да Гама“ в португалската столица Лисабон е с дължина 12,345 km. Изграден е в периода 1995 – 1998 г. за Световното изложение Експо–98. Свързва двата бряга на река Тежу. Той е вторият по дължина мост в Европа след построения през 2018 г. Кримски мост над Керченския проток.

Мостът „Вашку да Гама“
Автор: William Warby, Wikimedia Commonscc-by-sa-2.0

Следващата поредица снимки са добра възможност за илюстриране на материала за население, бит и култура.

Дете от едно от племената в Папуа Нова Гвинея, с общото название папуаси.
Автор: Yves Picq, Wikimedia Commonscc-by-sa-3.0
Деца в лодка в залятата гора Ратаргул в Бангладеш.
Автор: Abdulmominbd, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0
Кюрди по време на отбелязването на кюрдската нова година в Иран.
Автор: Salar Arkan, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0
Представители на племето Кирината на остров Нова Каледония, Меланезия.
Автор: Oroffino Michel, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0
Снимка от кубинската столица Хавана.
Автор: Jorge Royan, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0
Традиционният за остров Ява, Индонезия, куклен театър Уаянг.
Автор: Candra Firmansyah, Wikimedia Commons, cc-by-sa-4.0
Момчета играещи футбол на улицата в Египет. Това е най-популярният спорт в Африка.
Автор: Mohamed Hozyen Ahmed, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0
Традиционното състезание с бикове Пако яви на остров Суматра, Индонезия.
Автор: Rodney Ee, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0

Интересна е железопътната линия Антофагаста, която в тази си част пресича соленото езеро Каркоте в пустинята Атакама на 3690 m надморска височина. Жп линията е с дължина 1152 km и свързва градовете Антофагаста в Чили и Ла Пас в Боливия. Най-високата ѝ точка достига над 4500 m надморска височина.

Товарен влак по жп линията при соленото езеро Каркоте, близо до границата между Чили и Боливия.
Автор: Kabelleger / David Gubler, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0

Пример за автомобил от „свързващото звено“ на автомобилостроенето – между каретите с коне и по-късният дизайн на автомобила. Това е електрическият автомобил „Криже“ на френския инженер Луи Криже, около 1906 г.

Електрическият автомобил на Криже, около 1906 г.
Автор: Harris & Ewing, Inc./Adam Cuerden, Wikimedia Commons, PD-Harris-Ewing

Следват две снимки на метростанции. Едната е на метростанция Електрозаводская в Москва, въведена в експлоатация на 15 май 1944 г. А втората е на метростанция Родхусет в Стокхолм. Тя е открита на 31 август 1975 г.

Метростанция Електрозаводская в Москва.
Автор: A.Savin​​​​ / David Gubler, Wikimedia Commons, Art Libre
Метростанция Родхусет в Стокхолм.
Автор: Frank Schulenburg, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0

Пазарите като места на обмен на стоки и пари, но и като културни центрове. Из Югоизточна Азия на много места са характерни подобни пазари на традиционни лодки във водите на някоя река. В случая е от южната част на остров Борнео (Калимантан), на територията на Индонезия. В една снимка може да се разбере какви растения виреят​​​​​​ по тези земи и какви плодове дават.

Пазар в реката на остров Борнео, Индонезия.
Автор: Muhammad Haris, Wikimedia Commons, cc-by-sa-4.0

Сингапур е чудесен пример за държава с кръстопътно географско положение. Световен финансов център, второто по големина пристанище в света, след това в Шанхай и сред 20-те летища в света с най-голям пътникопоток (около 65 млн. пътници годишно).

Изглед към бизнес центъра на Сингапур
​​​​​Автор: Basile Morin, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0

Изглед към пристанището на Хонконг в дъждовна юнска нощ. Добър пример за предизвикателствата на субтропичния климат. Вероятността да се случи дъждована някоя нощ през юни е над 60%, защото средният брой на дъждовните дни е около 19, с над 450 mm средно количество на валежите през този месец. За сметка на това, през януари те са само около 25 mm.

Изглед към нощен Хонконг
Автор: Benh LIEU SONG​​​​​​, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0

Още една снимка от Хонконг, този път заснета отдолу. Типичните жилищни сгради са чудесен пример за онагледяване на гъстотата на населението. В Хонконг тя е над 6750 д./km2.

Типична жилищна сграда в Хонконг
Автор: Benh LIEU SONG​​​​​​, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0

Най-големият по население град в Китай и един от най-големите в света е Шанхай (24 млн. д., а с метрополията – 34 млн. д.). Градът е разположен на устието на река Яндзъ и е с важно световно значение за финансите, иновациите и транспорта. Пристанището на Шанхай е най-голямото в света. Годишно на него се прехвърлят над 42 млн. контейнера товари. 

Нощен изглед към Шанхай
Автор: King of Hearts​​​​​​, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0

Пакистан не е сред изучаваните страни в Азия. Националният паметник на страната е разположен в столицата Исламабад и символизира единството на пакистанския народ. Олицетворява отдадеността на хората в своето „днес“ за по-доброто „утре“.

Националният паметник на Пакистан
Автор: Muhammad Ashar, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0

Скалните пирамиди в Брайс каньон в САЩ – пример за ерозионна дейност. Тези форми на релефа тук се наричат худу, а цветът на скалите се дължи на съдържащите се в тях желязо и магнезий.

Изглед към Брайс каньон
Автор: King of Hearts, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0

Следват няколко снимки на животински видове от различни природни зони.

Седлоклюн щъркел (Ephippiorhynchus senegalensis) в делтата на река Окаванго, Ботсвана.
Автор: Diego Delso, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0
Мъка африканска смарагдена кукувица (Chrysococcyx cupreus) във влажните екваториални и тропични гори на Гана.
Автор: Charlesjsharp, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0
Сива чапла (Ardea cinerea) с улов в Киото, Япония.
Автор: Basile Morin, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0
Две горски ушати сови (Asio otus) в смесените гори на Украйна.
Автор: Byrdyak, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0
Горски мармот (Marmota monax) в широколистните гори на Канада
Автор: Cephas, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0
Тиморски елени (Rusa timurensis) във влажните екваториални и тропични гори на Индонезия
Автор: Candra Firmansyah, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0
Двугърба камила (Camelus bactrianus) в западната част на Монголия
Автор: Alexandr frolov, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0
Овцебик или мускусен бик (Ovibos moshatus) в тундрата на Русия
Автор: Кирилл Уютнов, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0
Представител на световнозастрашения индийски носорог (Rhinoceros unicornis) в саваните на Непал
Автор: Charlesjsharp, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0
Сивоглава летяща лисица (Pteropus poliocephalus) в полет, влажните екваториални и тропични гори на Австралия
Автор: Andrew Mercer, Wikimedia Commonscc-by-sa-4.0

Автор: Спасимир Пилев

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Село Теплен в подножието на планината Стъргач

ггф