Снежният леопард е в опасност

Снежен леопард

Снежният леопард е в опасност

В Русия те са съвсем малко – общо 7-8 екземпляра, които обитават територията на Саяно-Шушенския резерват. Популацията на снежния леопард (Uncia uncia) беше поддържана от женския леопард на име Старая: редовно тя е раждала по две-три леопардчета. Миналата есен, опитвайки се да се освободи от бракониерската примка, тя е наранила козината си, появило се е заразяване и животното, най-вероятно, е починало. Експедицията, в която са участвали сътрудници от резервата за нейното издирване, не е дала резултати, разказа научният сътрудник от Саяно-Шушенския резерват Тимур Мухамедиев:
- Тя имаше две леопардчета, които изведе от леговището си. Това е регистрирал фотокапанът през октомври миналата година. Тогава обективът все още я заснемаше. Когато получихме разрешение да я заловим, за да й окажем помощ, беше късно. Експедицията отиде там, но не я намериха. Тя явно е загинала, както и леопардчетата: до едногодишна възраст те не оцеляват без майката. А те бяха на около половин година и също са загинали от изтощение.
 
Снежен леопард (Uncia uncia). Снимка: Уикипедия
 
Загубата на Старая е истинска трагедия, смятат от резервата, без нея популацията на снежните леопарди може да изчезне. Това е бил възрастен екземпляр, който веднъж на две години е носел потомство. От момента на регистрирането й в резервата тя е родила три пъти по три леопардчета и един път, последният, две, които не са оцелели.
 
Жизнен ареал на снежния леопард в Азия. Карта: Уикипедия
 
Според данните на фотокапана след смъртта на многодетната майка в планини при Енисей са останали четири възрастни снежни леопарда. Децата на Старая, след като са станали на година и половина, са се разпръснали по други територии, в резервата тях не ги регистрират. Но през лятото е бил намерен млад женски леопард с малки. Те са три – има надежда, че числеността на снежния леопард се е стабилизирала. Веднъж на три дни те заедно с майка им излизат на лов. Майката ги учи да оцеляват в дивата природа.
За бракониерите трябва да има по-сурови наказания, - смятат сътрудниците от резервата, - в противен случай снежният леопард ще може да бъде видян само в зоологическата градина”.
 
Снимка: Уикипедия
 
А засега сътрудниците виждат изход от ситуацията в снабдяването на всички руски снежни леопарди с електронни нашийници. По сигналите ще може да бъдат проследени животните и при необходимост да им бъде оказана помощ. Но бедата е там, че територията на резервата е стотици километри и ще бъде трудно да се стигне до изпадналото в беда животно.
 
 
Източник: Гласът на Русия
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Село Теплен в подножието на планината Стъргач

ггф