Слънцето е най-правилната сфера, наблюдавана някога в природата

Този ефект се наблюдава, например, при Юпитер. Вследствие на високата скорост на въртене - веднъж на всеки десет часа, планетата е почти 70% по-широка при екватора в сравнение с разстоянието от полюс до полюс. 
 
 
Екип от Хавайския университет в САЩ под ръководството на д-р Джефри Кун е извършил първото прецизно измерване на екваториалната изпъкналост на Слънцето. Резултатите са донесли голяма изненада.  „Бяхме поразени”, каза Кун. Слънцето изобщо няма изпъкналост. Широчината му е 1,4 млн. km, но разликата между диаметъра при екватора и между полюсите е само 10 km. Ако Слънцето беше с размерите на плажна топка, тази разлика би била по-малко от широчината на човешки косъм. Само изкуствената сфера от силиций, която е създадена като шаблон за тегло е по-правилна сфера. 
 
 
 
 
Резултатите, публикувани в журнала Science, са кулминацията на 50-годишни опити да се измери Слънцето, които са били затруднявани от замъгляващите ефекти на земната атмосфера.  „Най-накрая от Космоса успяхме”, казва Кун. Учените са използвали инструменти на Solar Dynamics Observatory на американската Национална космическа агенция, въпреки че те не са достатъчно прецизни за директни наблюдения. Сателитът е трябвало да се завърта, за да заснеме изображения на Слънцето от всички гледни точки, така че неточностите да бъдат коригирани. 
 
 
Резултатите са ключ към задълбочаването на познанията за вътрешността на Слънцето, която се върти около оста си с различни скорости, подобно на автомобилно движение на кръгово кръстовище. Новите измервания показват, че външните слоеве се движат по-бавно от очакваното. Кан предполага, че причината вероятно е турбуленция под повърхността.
 
 
Източник: ИА Фокус
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Шоколадовите хълмове на остров Бохол, Филипините