Скритото минало от ледниковия период на Северно море е разкрито в 3D

Впечатляващи пейзажи от ледниковия период се разкриват под Северно море. Дълбоки канали с километри широки, известни като тунелни долини, са прерязани от бързо течащи реки, които течат под древните ледени шапки на Северна Европа.

Днес всички форми на релефа са скрити по дъното на Северно море, но новите проучвания проследяват очертанията им в забележителни 3D детайли. Учените казват, че каналите трябва да ни дадат улики за това как съвременните ледени плочи, като Гренландия, ще се разпаднат.

„Тези тунелни долини са образувани по време на течения в изключително топъл климат“, казва Джеймс Киркъм от Британската антарктическа служба (BAS) и университета в Кеймбридж.

Автор: JAMES KIRKHAM ET AL

„Това ги прави чудесен аналог за това, което Гренландия или дори Антарктида може да започне да изглежда в бъдеще, може би след около 100 години“, каза той.

Днес, ако посетите Гренландия през летните месеци, ще видите огромни езера с разтопена вода, които се събират на повърхността на ледената покривка. Тази вода се излива в дупки, за да се оттече към морето.

Изследователите са използвали всякакви сензори, за да се опитат да разберат свързаните подледникови процеси. Американската космическа агенция НАСА дори изпрати армада от каучукови патици за къпане на мисия, за да провери дали могат да преминат под ледовете на Гренландия. Формите на релефа, описани от г -н Киркъм и колегите му в списание Geology, предоставят тази информация по различен начин - в голям мащаб и със супер фина резолюция.

Това става възможно благодарение на новите сеизмични (звукови вълни) техники за изследване, които обикновено биха били използвани за изобразяване на структурата на седиментите на морското дъно, за да се види, че те са подходящи за наличие на петрол и газ или възобновяеми източници, инфраструктура. Но учените могат да използват същите тези данни, за да си припомнят ледниковата история на Северно море.

Автор: ROBBIE SHONE/SCIENCE PHOTO LIBRARY

През последните 800 000 години се наблюдава многократно натрупване на дебел лед над Северна Европа през студените периоди, последвано от масово отстъпление, когато температурите отново се повишат. По време на много топлите фази се образуват тунелните долини. Екипът на Джеймс Киркъм описва сложна мрежа от разрези и отлагания, които са направени както от реките, така и от движението на леда отгоре. Тези форми на релефа включват така наречените ескери, където водата е прорязала вдлъбнатина в леда, над която след това се пълни с кал, за да се запази могила – малко като желеобразна форма.

„Тези модели, които виждаме в сеизмичните данни, ни показват какво са правили подледниковите реки в продължение на много години, дори векове, докато ледът се е оттеглял“, обяснява д-р Кели Хоган. „И също така ни показват как се държеше този лед отгоре. Можем да видим къде се движи бързо или къде просто е застоял и се е стопил. Това е цялата информация, от която се нуждаем, за да моделираме правилно съвременните ледени покривки, за да се опитаме да разберем как биха изглеждали Гренландия и Антарктида в бъдеще“, казва още тя.

Неотдавнашният доклад за състоянието на климата от Междуправителствената група на ООН по изменението на климата (IPCC) посочва, че топенето на повърхността на Гренландия в резултат на повишените температури на въздуха ще доминира загубите на лед на територията през този век. Това ще засили притока на вода към подледниковата „водопроводна система“ в седиментите в Северно море.

Антарктида е малко по-различна. Загубите на лед в полярния юг се дължат до голяма степен от нахлуването на топли океански води по ръбовете на ледената покривка. По-топъл въздух, причиняващ топене на повърхността, е очевиден на няколко места, но е по-малък фактор.

Източник: BBC

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

В подножието на Кабиле

ггф