Скрити в метеоритите послания могат да разкрият какъв ще е краят на Земята

Изследователите са разчели съобщението, като са проучили част от метеорит, запазила паметта за раждането и смъртта на ядрото на астероид. Проучването е предоставило вълнуващ поглед върху поведението на магнитото поле на Земята при процеса на охлаждане. Този въпрос интересува учените, тъй като ядрото влияе на магнитното поле на планетата, което е отслабнало с 15% през последните 200 години. По-слабото магнитно поле може да направи Земята уязвима за слънчевите ветрове, които са в състояние да нарушат целостта на атмосферата и озоновия слой. Ефектът би бил унищожителен за човечеството, тъй като ще повреди електрическите системи и коренно ще промени климата.
 
 
С помощта на рентгенов микроскоп, наричан синхотрон, учените от Кеймбриджския университет са декодирали съобщението в метеоритите. Голяма част от астероидите имат течни ядра и собствени магнитни полета като Земята. Точно както ще се случи със Земята след милиарди години, астероидите са се охладили до пълно втвърдяване на ядрото им, а това е довело до изчезване на магнитото им поле. 
 
 
За изследването си екипът е използвал определен вид метеорит, наричан паласит. В основната си част той се състои от желязо и никел, но в него има и скъпоценни силикатни кристали. Метеоритът съдържа и миниатюрни частици от уникален магнитно стабилен материал, който съдържа съобщението отпреди милиарди години. “Това е като космическа археологическа мисия”, казва водещият автор Джеймс Брайсън от Кеймбридж.
 
 
Метеорит в пустинята Руб ал-Хали. Снимка: Уикипедия
 
 
Изследването променя схващането за начина, по който магнитните полета са генерирани по време на възникването на Слънчевата система. Проученият метеорит е част от астероид, формиран през първите няколко милиона години след създаването на Слънчевата система. По това време планетарните тела са били нагряти от радиоактивния разпад до екстремно високи температури, довели до разтопяването им. Въртеливите движения на метала в процеса на последвалото охлаждане са генерирали магнитно поле, какво има и Земята днес. Тъй като астероидите са много по-малки от Земята, те са изстинали по-бързо. Процесите са протекли за по-кратък период от време, което ни дава възможност на учените да изследват втвърдяването на ядрото. 
 
 
Изследователите смятат, че ядрото на Земята е започнало да се охлажда съвсем скоро от геологична гледна точка – преди по-малко от един милиард години. Не е ясно как точно това охлаждане ще повлияе на магнитното поле на планетата. Твърдото вътрешно ядро става все по-голямо, докато течното външно ядро изчезне, а заедно с него и магнитното поле. „Сега няма основания за паника“, казва проф. Харисън. „До пълното охлаждане на ядрото остават милиарди години и по-вероятно е преди това да ни унищожи Слънцето“.
 
 
Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Дълбоката долина на Караугомския ледник в Кавказ, Северна Осетия

ггф