Скалната арка край с. Тюленово

Скалната арка край с. Тюленово

Скалната арка край с. Тюленово

Тюленово е село в община Шабла, Добричко. Познато е на повечето българи от учебниците по география - На 31 май 1951 г. в землището на селото е открито първото нефтено находище в България. И до ден днешен нефтените сонди са характерен антропогенен елемент на равинния ландшафт. 

Старото наименование на селото е Калъч кьой ( от турски "село на сърпа"). През средата на XIX в. в цяла Добруджа, както и в това село, се заселват допълнително множество българи от вътрешността на България, преди всичко от Котел и Смядово. Селото е преименувано през 1942 г., скоро след известната Крайовска спогодба, като за новото название е използван характерния за тази точка на Черноморието факт - наличието на стада тюлени. По скалистия бряг край селото са се срещали индивиди от вида на тюлена монах (Monachus monachus). В наши дни само името на селото е спомен за някогашната колония от тюлени. Те изчезват в края на ХХ в. като жертва на промишления риболов. 

В селото живеят около 50 души, но през летните месеци все повече туристи се появяват заради красивия бряг. Построени са редица малки хотелчета (без особена мисъл в пространствения и архитектурния облик), които вече достигат до самия морски бряг. А там при морето се намира красивият скалист клифов бряг, където се откроява и символът на селото - скалната арка. Срещата между сушата и водата е изключително атрактивна заради причудливите скални форми, получени от съчетаното въздействие на рушителните сили на морската абразия и карстовия процес. Мястото е любимо средище на скалните катерачи от България и чужбина.

Автор: Димитър Желев

Публикувано от dimitar.zhelev

1 Коментара - Скалната арка край с. Тюленово

вече бил там (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Брегът е истински красив и съветвам всички, които имат възможност, да се разходят по него. Морето изглежда непристъпно, но се намират и места, където да се слезе лесно.

Сподели

Снимка на деня

Старият град в Созопол

ггф