Символично лого краси географския фестивал през 2019 г.

Символично лого краси географския фестивал през 2019 г.

За пета поредна година географите ще си имат фестивал в България. Тази година домакин на събитието е град Стара Загора, а регистрация за участие тече до 22 март 2019. Събитието, на което среща си дават ученици, студенти, учители, учени и почитатели на географията, всяка година се провежда в различен град на България. Традиционно фестивалът се брандира с уникално име, отразяващо града, който домакинства и годината на провеждане, както и със своеобразно лого с географски мотив. В отделни години логата винаги са показвали земното кълбо в различна перспектива, но винаги са имали и местна символика, застъпена в графичното изображение. Така например в географските лога бяха включени древната богиня Диана като символ на Ямбол (2015), българската роза от Казанлък (2016), старинният часовник в Пазарджик (2017), статуята на свободата и р. Дунав в Русе (2018).

През 2019 г. на логото се появи отново вариант на изображение на планетата Земя в зелен цвят. Допълнителни символични елементи са писалката-перо и липовият цвят – все пак градът домакин е Стара Загора. Селището в южното подножие на Сърнена Средна гора е известно като град на липите, поетите и правите улици. Петко Славейков, Гео Милев, Николай Лилиев, Веселин Ханчев и Кирил Христов са сред имената на най-популярните литературни дейци на България, чиито път е тръгнал от Стара Загора.

Въпреки че фестивалът през 2019 г. ще се проведе месец преди да настъпи сезонът на цъфтящите липи, липовият цвят също присъства във фестивалната символика през 2019 г. В интерес на истината градът успешно може да бъде наречен и град на кипарисите, южната копривка и дивия рожков, тъй като тези дървесни видове също са значителна част от броя на дърветата по улиците и в парковете на града. Същевременно почти във всеки двор на къща или пред блок могат да се видят кедри, смокини, нарове и хинапи. Южното изложение на града е предопределящо за благоприятните местни климатични условия, позволяващи средиземноморски видове да благоденстват на една относително северна за тяхното разпространение географска ширина.

Автор на фестивалното лого през 2019 г. е графичният дизайнер Любослава Алексова, която е завършила География в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и участвала в предишни издания на фестивала като доброволец.

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Над Седемте рилски езера

ггф