Ще се разхождаме с лодки по езерото Вая

След като миналата година бяха изградени изгледни площадки и плаващи понтони за наблюдение и риболов, от тази година ще се предлага и разходка с лодка по езерото Вая. Това каза за Радио „Фокус” - Бургас Живко Иванов, управител на общинско предприятие „Спортни имоти”.

„Вече има решение на Общински съвет. Взехме това решение, защото искахме да предоставим на гражданите и гостите на града нещо по-различно и да дадем връзка на града със съществуващите езера, което е нещо уникално за нашия град. Правим подготовка за започването на тази услуга и се надявам в рамките на следващите две седмици да сме напълно готови. Набираме и персонал, който да има някакъв опит. Поканили сме да участват бивши състезатели по гребане. Ще осигурим средства за безопасност и вече сме закупили спасителни жилетки с различни размери”, каза Иванов.

Ще бъде определена зона, в която лодките ще могат да движат, а не на цялото езеро. Самата зона ще бъде обозначена с плаващи шамандури. Привлекателната еко зона на езерото Вая вече се радва на огромен интерес както сред запалените по риболова, така и сред любителите на орнитоложкия туризъм. На еко зона Вая са изградени 4 пристана и те имат подвижна част във водата - плаващ понтон, свързан със стационарен кей на брега. Изработени са от екологични материали - дърво и метал с антикорозионно покритие. През зимата плаващите понтони в езерото Вая се прибират, а в момента се поставят на определените за това места, каза още Иванов. Предвидено е на езерото да има охрана, осветление, поставят се и указателни табели. 

За езерото Вая (Бургаско езеро)

Бургаското езеро се нарича до 1942 г. Ваякьойско езеро или Вая. То представлява плитък лиман. Част е от Бургаския езерен комплекс и след изграждането на язовир Мандра през 1963 г. е най-голямото естествено езеро в България. Дължината му е 9,6 km, ширината от 2,5 до 5,0 km, заема площ 28 км2, а дълбочината стига до 1,3 м.

То е отделено от Черно море, в което се влива, посредством пясъчната коса Кумлука. Над езерото минава Виа Понтика - една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа. В него гнездят 254 вида птици, 61 от които са включени в Червената книга на България. През 2003 г. Бургаското езеро е обявено за влажна зона с международно значение съгласно Рамсарската Конвенция.

Използвани са материали от http://focus-news.net/ и Уикипедия

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Изглед към градчето Форио на о-в Иския, Тиренско море

ггф