Септември 2020 г. е най-горещият в историята на метеорологичните наблюдения

През септември 2020 г. в Европа беше предимно по-топло от средното за септември за периода 1981 – 2010 г. Средните температури са били по-високи от средните за този период в страните, граничещи с Черно море, но относително по-високи температури са отчетени и в Западните Балкани, Балтийските държави и Франция. Температурите във Франция бяха особено високи в средата на месеца. На други места беше по-хладно от средното, като в Исландия.

Аномалия на температура на въздуха за септември 2020 г. спрямо средната стойност за септември за периода 1981 – 2010 г.

Температурите бяха изключително високи през септември в северната част на Сибир, море Лаптеви и Източносибирско море. Освен това над Северния ледовит океан като цяло беше по-топло от обикновено. За разлика от това беше особено студено в северната част на Гренландия. 

Месец септември 2020 г. беше изключително топъл в Близкия изток. Отчетени са нови рекорди в Турция, Израел и Йордания. Израел изживя най-топлия септември в историята на метеорологичните наблюдения, а интензивността и продължителността на септемврийската гореща вълна в Йордания бяха изключителни. Части от Северна Африка и Тибет също имаха много над средните температури за месеца. Температурите над западната част на Северна Америка продължават да бъдат много по-високи от средните: максималните дневни стойности достигат 49°C в Лос Анджелис в началото на септември. Рекордно високи температури бяха отчетени в края на месеца в Парагвай и южната част на Бразилия. В историята на метеорологичните наблюдения в Австралия беше отчетен вторият най-топъл месец септември, след 2013 г.

Температурите бяха предимно над средните в Антарктида, въпреки че беше по-студено от обикновено над части от покритото с лед море Рос, в сектор на запад от него, както и в централните части на Антарктическия полуостров. 

На други места температурите на въздуха над сушата в по-голямата си част са по-високи от средните за 1981 – 2010 г. Въпреки това имаше няколко региона, в които средните месечни температури бяха малко под средните, особено в Южен Китай и над голяма част от източната половина на Северна Америка.

Температурите на въздуха остават относително високи над североизточната част на Тихия океан, на изток от Нова Скотия, Нюфаундленд и Япония. Температурите на въздуха на други места бяха до голяма степен над средните за периода 1981 – 2010 г. В някои части на Северния Атлантически океан и Северния Тихи океан беше малко по-хладно от средното.

Месечни аномалии на средната температура на въздуха в света и в Европа спрямо периода 1981 – 2010 г., от януари 1979 г. до септември 2020 г. По-тъмните стълбчета представят стойностите за месец септември.

Средните температури на Земята бяха значително над средните през септември 2020 г. Месецът беше:

  • 0,63°C по-топло от средното за септември в периода 1981 – 2020 г.;
  • Най-топлия септември в историята на метеорологичните наблюдения;
  • По-топло с 0,05°C от септември 2019 г., предишният най-топъл месец септември;
  • По-топло с 0,08°C от септември 2016 г., третият най-топъл месец септември.

Средноевропейските температурни аномалии обикновено са по-големи и по-променливи от глобалните аномалии. Средната европейска температура за септември 2020 г. е: 

  • Най-високата в историята на метеорологичните наблюдения за месец септември;
  • 1,8°C над средната температура за периода 1981 – 2010 г.;
  • 0.2°C над стойността за септември 2018 г., предишния най-топъл месец септември.

Източник: www.climate.copernicus.eu

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Водопадите "Дявослките води" в Рила

ггф