Село Овчарци и тайните, които планината крие над него

В полите на величествената Рила планина се е сгушило едно малко населено място, което е пример за това как изглежда едно образцово българско село. През последните години то се развива доста бързо и това се дължи на ефективната местна политика. Самите хората в селото са изключително благи и гостоприемни, а причината за това е изконната им връзка с планината – символ на българския дух. Над Овчарци се намират някои обекти, които наистина си заслужават посещението и това са Овчаренските водопади и връх Големия камък. Места, на които човек наистина може да усети магията на тази планина. 

В центъра на село Овчарци

Самото село Овчарци се намира в северното подножие на най-известния дял на Рила – Северозападния. Разположено е в периферията на обширната Дупнишка котловина и едва на няколко километра от общинския център Сапарева баня. Още при поемането по пътя от Дупница за Сапарева баня ясно се вижда, че селата в този край на Рила са изключително подредени и китни. Всяко едно от тях в района е с население над 1000 души, нещо което вече е по-рядко срещано на територията на България. Овчарци е единственото населено място, което прави изключение с неговите 941 жители, но въпреки това то е сравнително голямо спрямо повечето от селата в страната. 

Спретнатата сграда на кметството

При посещение на центъра в селото, всеки може да се убеди в това, че говорим за инфраструктура, която може да се мери с тази на някои от най-развитите села у нас. Макар и малък, централният площад е едно изключително спретнато кътче, което показва, че местните наистина си обичат и поддържат селото. На него има няколко информативни табели, красиви дървени фигури, чешма, красиви цветни насаждения и детска площадка. Няма как да се пропусне и факта, че от него се вижда красивия връх Големия камък, който сякаш е кацнал над селото и с неговата загадъчна форма наподобява една вярна стража на планинското село. 

Връх Големия камък на заден план

Достъпът до този връх не е толкова сложен, като за целта трябва да си отделите 4 часа в двете посоки общо. Големия камък не е от високите рилски върхове – надморската му височина е едва 1284 метра, като отстои на около 500 метра денивелация от селото. Пътеката за него е сравнително стръмна на места, но не се изисква сериозна туристическа подготовка. През целия маршрут се следи зелена маркировка. По пътя към върха на места се открива гледка на север, където се виждат планините Витоша и Верила, цялата Дупнишка котловина, а при ясно време се забелязват и други планини като Конявска и Голо бърдо. 

Поглед към Овчаренските водопади

Безспорно най-красивото място по пътеката за върха се оказва една скална площадка, от която се открива страхотна панорама към върха и някои от Овчаренските водопади. Гледката наистина е внушителна, а върхът вече изглежда доста по-близко от това място. От тук следват две пътеки, като едната минава през два ловни заслона, които досущ като всичко в района, очароват със своята подреденост и красота. 

Големия камък

Двете пътеки скоро се събират край една чешмичка с още един заслон. Оттук върхът е на едва 15 минути, като важна подробност е, че той отстои на около 200 метра встрани от пътеката. Големия камък има изключително характерна форма, като последните му метри представляват внушителна скална пирамида. Трябва да се спомене, че достигането до връхната кота е едно приятно предизвикателство именно заради козята пътечка между скалите. Изглежда по-страшно отколкото е в действителност; с повишено внимание всеки бе се справил със скалния терен.

Един от ловните заслони
Последни метри

Излизайки горе всеки човек усеща едно неописуемо чувство. Освен изброените по-горе обекти, тук вече се открива гледка и към цялото село Овчарци, град Дупница, а дори и Осоговска планина в края на хоризонта. Малко под върха е поставен и голям железен кръст.

Село Овчарци, Верила и Витоша
Гледка към Дупница, Краището и Осоговска планина

Интересното е, че водопадите, които се намират точно под върха, се чуват, но за съжаление не се виждат. Това е един от върховете в България, които със сигурност е трудно да напуснеш толкова лесно и бързо. Сякаш не можеш да спреш да гледаш към червените покриви на китните къщи в Овчарци или пък да откъснеш поглед от масивната осанка на Витоша срещу теб. 

Връщайки се към селото може да се посети и красивия параклис „Успение на Св. Иван Рилски“, който се намира в гората, непосредствено над къщите. Оттам лесно може да се достигне до водопад Горица, който е най-ниско разположеният от седемте Овчарски водопади. 

Малкото параклисче

Той е с най-висок воден пад – цели 39 метра, а също така е най-достъпният от всички. Водопадите са разположени на река Горица, която води началото си от връх Кабул във високите части на Рила. Тя е един от големите притоци на река Джерман, която отводнява Дупнишката котловина. 

Водопад Горица

До водопада се стига лесно и за по-малко от десет минути от началото на екопътеката, като по нея има изградени дървени стълби и мост. Пътеката води до скална площадка, която отстои на 100 метра от водния пад, но въпреки това е възможно да усетите водните пръски при лек полъх на вятъра. Водопадът наистина е един от най-красивите в България, въпреки факта, че не е сред най-високите у нас.

Село Овчарци наистина е пример за това какъв трябва да е обликът на едно българско село. Тук може перфектно да се съчетае планинският туризъм със селският, а районът предлага още куп забележителности. В близост се намират местността „Паничище“, Седемте рилски езера, водопадът Скакавица, Ресиловският манастир и много други, но за тях може да се предвидят повече дни. 

Църквата в селото
В селото има няколко подобни чешмички

За връх Големия камък и водопад Горица ви е нужен едва един ден, който може да оползотворите при хубаво време, особено когато водопадът е пълноводен. До селото може да достигнете както с личен автомобил, така и с автобуси от Сапарева баня или Дупница, които са през 1-2 часа в двете посоки. Село Овчарци ви очаква със своята топла гостоприемност, а от вас се изисква само положителна енергия и усмивка на лицето при посещението му. 

Последен поглед към върха над селото

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Долината на река Младежка в Странджа планина

ггф