Сбъднатата мечта на планинските спасители да изкачат вторият по височина връх в Памир

На 27 юли 2021 г. планинският спасител в Планинската спасителна служба – Дупница Георги Илков-Темето и Захари Петров от Благоевград успяват да сбъднат мечтата си, като изкачат вторият по височина връх в планината Памир – връх Абу Али Ибн Сина (7134 m). В периода 1928 – 2006 г. върхът е с името Ленин. Описан е за първи път през 1871 г. от руския географ и пътешественик Алексей Павлович Федченко, който го нарича Кауфман, в чест на Константин Петрович Кауфман – генерал-губернатор на Туркестан.

Двамата алпинисти са отпътували от България за Памир на 12 юли, за да се аклиматизират преди изкачването на върха. През този период те са се изкачвали на различни височини към върха и са слизали до базовия лагер.

За съжаление Михаил Ингилизов, също от отряд Благоевград, е бил принуден да приключи изкачването още в началото поради влошеното здравословно състояние.
Атаката към Абу Али Ибн Сина е втори опит за Георги Илков-Темето. Преди около 2 години той се отказва да гони целта си, изпълнявайки дълга си да помогне на бедстващ алпинист.

На 4 август 2021 г. двамата алпинисти успешно се завърнаха в България.

Източник: Планинска спасителна служба – Благоевград

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

В подножието на Кабиле

ггф