Салвадор въведе в обръщение биткойна като официална валута

От 7 септември 2021 г. централноамериканската държава Салвадор стана първата в света, която въведе виртуалната валута биткойн като официална валута наравно с американския долар. Той може да се използва неограничено във всяка транзакция, и на каквото и да е основание, което може да се прилага от публичните или частните физически или юридически лица. Търговците могат да показват стоките си с цени в биткойни, а гражданите могат да плащат данъците си чрез криптовалутата. Обмяната на биткойн не се облага с данък върху капиталовите печалби.

Жителите на Салвадор използват биткойн банкомат.
Автор: Karlalhdz, Wikimedia Commons, cc-by-sa 4.0

Голяма част от населението не одобрява въвеждането на криптовалутата за официална в страната, а според социологическите проучвания, малко под 5% от хората в Салвадор могат да търгуват с биткойн, около 20% дори не са чували за криптовалутата.

Повече от 2 млн. салвадорци живеят и работят в други държави, главно в САЩ. Те изпращат ежемесечно пари на своите роднини, което формира около 20% от брутния вътрешен продукт на страната. Това е една от причините, която се изтъква от президента Найбиб Букеле – изпращането на пари до роднините да става по-евтино.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

В подножието на Кабиле

ггф