Сааремаа - островно съкровище в Балтийско море

Естония (с площ от 45 000 km2) е държава, която освен континенталната си част включва и група от 2222 острова в източната част на Балтийско море. Основната островна група е Моонзундският (Западноестонският) архипелаг, включващ Сааремаа (2673 km2), Хиюмаа (989 km2), Муху и няколко стотин малки островчета. Архипелагът се отделя от материка чрез протоците Ирбен (на юг) и Вяйнамери (на север). През лятото на 2021 г. имах щастието да посетя най-големия от островите, където успях опозная очарователната му природа и да науча за историята и живота на местните хора.

Островът (в червен цвят) като част от Естония
Панорама от п-в Сьорве в югозападната част на острова

Сааремаа е известен още с имената Сарома и Езел. Самото име на естонски означава „островна земя“. В района на Прибалтика често географските обекти имат по няколко наименования (немско, шведско, финско, руско, латвийско, естонско, литовско и т.н.). Причината за това е повече от ясна – историческият ход на събития, които са предопредели населването на тези земи с различни народи през вековете. „Столица“ на острова е Куресааре (известен в миналото още като Аренсбург и Кингисеп) – градче, в което живеят ок. 15 000 души. Градът е разположен около исторически център, в който се намира стар замък с мощна фортификация (дълбоки ровове, кули, топове и т.н.).

Яхтеният пристан в  Куресааре
Старият замък
Част от фортификацията на замъка
Старинна къща - архитектурен паметник
Старият градски ресторант
Руският мореплавател, изследовател и откривател на Антарктида Фадей Фадеевич Белингсхаузен (1778 - 1852 г.) е роден на о-в Сааремаа. Постерът на снимката е от изложба, която е част от кампания по набиране на средства за изграждане на паметник на мореплавателя. 

Островът е в периферията на Балтийския кристалинен щит (най-старата и стабилна част на Източноевропейската платформа) и е изграден от разнородни и разновъзрастови седиментни скали (варовици, пясъчници и др.). От геоложка гледна точка островът е относително млад – появява се преди около 10 000 години, когато континенталният ледник се разстапя и най-високите части на острова тогава се подават над нивото на древното Балтийско ледено езеро (ранна фаза от развитието на Балтийско море през холоцена). Най-високата съвременна точка на острова е едва 54 m. Климатът на острова е океански вариант на умерения климат. През зимата средните стойности на температурите са -5-6оС, а през лятото – ок. 16-17оС. Островът е обхвата на зоната на смесените гори, където се смесват северните представители на флората и фауната на тайгата (с преобладаващо иглолистни видове дървета) с южните от зоната на широколистните гори.

Растението Sonchus arvensis L. на морския бряг
Крайморското какиле (Cakile maritima)
Белият равнец (Achillea millefolium)
Азиатската шипка (Rosa rugosa) - привнесено растение във флората на Естония

На о-в Сааремаа съществува идеален пример за „извънземен“ релеф на Земята. Установена е група от 9 метеоритни кратера – известни под името Каали. Техните дъна са запълнени с езера. Най-големият кратер е с диаметър от 110 m. Според най-популярното мнение на учените този метеор се е движил със скорост от 10-20 km/s и е имал маса от ок. 80 t. На височина от 5 до 10 km над земната повърхност се разпаднал и отделните му части са образували отделните кратери. Най-вероятно този сблъсък се е случил преди 3000-5000 години. Древните хора са възприемали кратерите като свещени места, а навярно сблъсъка на метеорита със земната повърхност е оставило отпечатък и в митологията им.

Външната страна на главния метеоритен кратер
В главния метеоритен кратер
Вътрешната страна на метеоритния кратер

Островът е основна туристическа дестинация в Естония. Той привлича туристи от цял свят заради идиличните пейзажи по морския бряг и в гористата вътрешност. Основни туристически забележителности наред със старинния замък и главния град са метеоритният кратер Каали във вътрешността на острова, клифът Панга на северния бряг и фарът на песъкливия полуостров Сьорве в югозападната част на Сааремаа. Туристите са очаровани и от множество екопътеки, самотни плажове, традиционни ферми и т.н.

Фарът на п-в Сьорве
Гледка към вътрешността на Балтийско море
Гледка на запад от върха на фара на п-в Сьорве
Гледка на изток от върха на фара на п-в Сьорве
Фарът на п-в Сьорве
Стада с говеда са пуснати да пасат в оградени с електропастир площи.
Ожъната нива с балирано сено
Аквариум за глобуси - забележителна част от интериора на един от хотелите в Куресааре.

Автор: Димитър Желев

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Поглед към най-високият връх на Тасос - Ипасрио

ггф