С народна музика, нестинарски танци и много игри в Горна Оряховица ще отбележат Празника на горнооряховския суджук

Тържествата стартират в събота от 10.30 часа с откриване на експозицията „Горнооряховски суджук” в Исторически музей – Горна Оряховица. След това цялата празнична програма се пренася в парк ''Градска градина'', където ще се състоят традиционните концерти на открито на фолклорните състави от читалищата в Горна Оряховица.

Участие ще вземат и гост-изпълнители - Николай Славеев, Поли Паскова, Христо Косашки, ансамбъл ''Чинари'', формация ''Илиев'' на кларинетиста Илия Илиев. Изненадата в програмата тази година са нестинарските танци, които са предвидени за 21.00 часа в събота вечер. Гост на тържествата през деня ще е кулинарят Иван Звездев. Програмата в неделния ден ще води Димитър Рачков. Ще се проведат традиционните игри, свързани с горнноряховския суджук - за най-бързо обелване, най-тънко нарязване, за аранжиране на плато, и викторини, свързани с историята на деликатеса.

Предвидени са много награди за малки и големи. Най-дългият суджук, който ще бъде разрязан тази година, ще е дълъг 60 метра. Очаква се консумацията на суджук в празничните дни да надхвърли тази от досегашните издания. Пламен Мадемов отбеляза, че хубавото време, което прогнозират синоптиците през почивните дни, ще докара в Горна Оряховица гости от цяла България.

ИА Фокус

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Пътеката към мавзолея на Александър Стамболийски над родното му село Славовица, Пазарджишко

ггф