Русия ще създаде наземни станции ГЛОНАСС на териториите на 36 страни

Приемно устройство за GPS/ ГЛОНАСС
Наземният сегмент на руската Глобална навигационна спътникова система (ГЛОНАСС) ще се попълни от 50 измервателни станции, разположени извън територията на Русия, съобщи в сряда ръководителят на администрацията на президента на Русия Сергей Иванов на Международния форум по спътникова навигация в Москва.
 
„Ще повишаваме конкурентната способност на руските навигационни услуги. В перспектива бихме искали да имаме станции за събиране на данни на териториите на 36 държави. Това гарантира още по-устойчива работа на ГЛОНАСС”, подчерта той. Според Иванов, такива станции има само в Антарктида и Бразилия.
 
 
За ГЛОНАСС
 
ГЛОНАСС (на руски: ГЛОНАСС: ГЛОбальная НАвигационная Спутниковая Система) е руската спътникова радионавигационна система, подобна на американската GPS и европейската Галилео. Тя е проектирана и контролирана от руското правителство и руските ВВС. Системата работи по същия начин за определяне на положението, скоростта и времето на потребителя във всяка точка на земното кълбо както и американската система за позициониране GPS. Хоризонталната ѝ точност е 4-10 м, а вертикалната - 15 м.
 
Първият спътник на ГЛОНАСС е изведен в орбита през октомври 1982 г. а системата е била функционална през септември 1993 г. Максималният брой спътници е бил 26, достигнат през 1995 г. След 1995 г., поради финансови проблеми, руското правителство не е способно да заменя остарелите спътници и техният брой постепенно намалява, като през 2001 г. остават едва 7. След подписване на споразумение с индийското правителство е решено системата да бъде отново функционална през 2008 г. с 18 спътника, а през 2010 г. техният брой да достигне 24. След извеждането на спътник на 03.10.2011 г. системата е напълно комплектована отново.
 
По план в завършен вид ГЛОНАСС се състои от минимум 24 спътника, разположени в 3 орбити на височина от 19 100 километра. Всяка орбита има наклон спрямо екватора под ъгъл 64,8° и съдържа по 8 спътника. Всеки спътник извършва една пълна обиколка за 11 часа и 15 минути, като във всеки момент и във всяка точка на Земята се виждат най-малко 5 от тях.
 
Понастоящем системата се състои от 30 спътника, като в редовна експлатация са 24 от тях.
 
В момента ГЛОНАСС няма голямо цивилно приложение, поради ниското разпространение на гражданска навигационна апаратура. ГЛОНАСС може да се използва и в районите с географска ширина по-голяма от 75°, където има по-добро покритие от GPS.
 
На 2 юли 2013 г. ракета с 3 спътника, неуспешно изстреляна от Казахстан, се разби в казахстанските полета. Стойността трите спътника възлиза на 200 млн. долара. Целта им е била да допълнят ГЛОНАСС.
 
Повече информация за системата можете да получите от официалния ѝ сайт http://glonass-iac.ru/.
 
 
 
В статията са използвани материали от Уикипедия и Гласът на Русия.

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Изглед към град Чефалу, Сицилия

ггф