Романтише Баварише

Романтише Баварише

Да си призная – никога не съм смятал Германия за атрактивна туристическа дестинация. Ама никога. Немският език направо ме отвращаваше, а германците ми се струваха най-скучните и ограничени хора на този свят. Такива, които като ги научиш да завъртат болт и цял живот това си правят. Единствените положителни неща, с които свързвах Германия, бяха бирите, вурстовете и автомобилите им.

 
За моя голяма изненада през лятото на 2010 г. прекарахме цели две седмици там и всичките ми чувства към тази държава коренно се промениха. След това пътуване смея да твърдя, че Германия притежава всички природни дадености, които търси човек като мен. Очаровах се от изобилието – то не са планини, не са езера, не са крепости, замъци… и БИРИ, разбира се.
 
Романтичния път ( Romantische Straße) е име на най-известния по света немски туристически маршрут. Намира се в Южна Германия (Бавария и Баден-Вюртемберг), между Вюрцбург и Фюсен. Пропътувахме само част от този път, но се надявам един ден да имаме възможността да го минем целия. Заслужава си.
 
Първите дни от пътуването обикаляхме из малки баварски селца, спяхме там, където ни хареса. Можеш да прекараш не часове, а дни, наслаждавайки се малките детайли на всяка къща и всяко дворче. Уютно декорирани прозорчета, перденца с фльонги, панделки и дантели, саксии с най-разнообразни и цветни, добре подбрани цветя.
 
 
  
 
А дворовете на къщите - цели сюжети от приказки – джуджета, еленчета, зайчета, сърнички. Всяка втора къща е красиво изрисувана – някои рисунки разказват историята на къщата, други са свързани с историята на селото или фамилията…Не знам дали в правенето на бира немците влагат любов, но в дома си със сигурност.
 
  
 
 
Традициите са хубаво нещо. И баварците определено си ги съхраняват. Всяка неделя малките селца си организират празници, на които всички хора се обличат в типичните баварски носии. 
 
  
 
Централното площадче на селото се превръща в сцена, на която се свири и танцува, а отстрани се леят стотици литри бира и въздухът е пропит от аромат на вурстчета. И горчица. И топли земели.
Имахме късмет точно в неделя да минем през такова селце и да усетим атмосферата. Атмосфера, която се повтаря всяка неделя. 
 
 
 
Посетихме и него разбира се – замъкът Нойшвайщайн. Емблемата на Бавария. Замъкът, който присъства на стотици пъзели, чаши, игри, плакати. И има защо. Доста е впечатляващ. Кацнал на една скала, високо извисяващ се над поле и езера. Гледката е чудовищна. Баварският крал Лудвиг II не е бил глупав човек.
 
   
 
 
Едно от езерата, които се виждат горе от Замъка, е Лебедовото езеро. Говори се, че Чайковски бил толкова очарован от местността, че точно тук се вдъхновил да напише музиката от световно известния балет Лебедово езеро.
 
 
 
 
 
 
Баварските носии са много красиви и също толкова скъпи, различни са за отделните области, най-вече цветово. Нямаше как поне за снимката да не се овековечим с по една :)
 
 
 
Цугшпитце със своите 2962 м. е най-високият връх в Германия.
Казват, че от този връх се откриват спращи дъха гледки към австрийските Алпи, езерото Айбзее и глетчера в полите на върха, на които ние не успяхме да се насладим, защото точно когато се качихме горе с лифта, мъглата обгърна могъщо. Нищо де, повод пак да се отидем.
 
 
 
 
Ротенбург Об дер Таубер – не ме питайте как го запомних това име.
Това е градчето, в което цяла година е Коледа. То е сред най-големите производители на ръчно изработени дървени и коледни играчки.  Всички магазини са със светещи витрини,  коледни лампички, украсени блестящи, огромни елхи.
 
 
  
 
 
Колко странно е усещането в началото на август да срещнеш кола, пълна с подаръци. Не че бихме ги отказали.
 
 
 
 
 
Ротенбург е  напълно автентичен и запазен. Средновековна приказка в настоящето.
В града съществува специална длъжност – градски страж, който запознава туристите с миналото на града. Всяка вечер той обикаля града, облечен така, както е било нормално през средните векове, и осветява улиците с фенер.
 
 
 
 
 
 
Кьонигзее или по-известно като Кралското езеро, намира се в Национален парк “Берхтесгаден”.
Изключително красиво и чисто езеро. Горещо препоръчвам разходката с корабче до параклиса Свети Вартоломей, някогашно място за поклонение, разположен в подножието на величествения връх Вацман.
 
 
 
   
 
 
 
Мюнхен - столицата на Бавария. Страхотна архитектура и атмосфера има този град.
Има толкова много забележителности, че ни беше трудно да решим какво да правим. Определно има за всекиго по нещо – страхотни паркове, арт музеи, оживена пешеходна зона, пивоварни и исторически бирарии. За бирен туризъм е идеална дестинация.
 
 
 
 
 
Та за финалишен да си дойдем на бирата… така де, на думата за бирата. В Бавария бирата официално се счита за храна. Емииии, не спрях да ям в тази Германия :)
 
 
 
 
 
 
Снимки и текст: Марин Мурджев
 
 
 
---
Този фотопис участва в конкурса "Човекът е човек, когато е на път". Ако ви допада, можете да подкрепите автора, като натиснете синия бутон "Харесва ми" / "Like", който се намира в горната дясна част на статията.

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

ггф