Романтична разходка в средата на миналия век: Куба и нейните ретро автомобили

В английския и испанския език "yank tank" и "máquina" са изрази, използвани за описание на класическите кубински автомобили, движещи се все още из страната на Фидел. Според някои източници техният брой се оценява на около 60 000, а най-ярките представители са модели на Chevrolet от 1957 г., Ford от 1953 г. и Dodge от 1958 г. По време на влиянието на СССР в Куба са внесени голям брой съветски автомобили, като например Лада, Москвич, Волга, които се превръщат в новите луксозни марки на страната.
 
 
През 1962 г. Съединените щати въвеждат ембарго на Куба, с което прекъсват търговията между двете страни. За кубинците, собственици на автомобили по това време, това означава само едно - достъпът им до резервни части бива прекъснат. Затова до ден днешен тези автомобили биват поддържани с подръчни материали. Практиката е такава, че ако някой автомобил бъде повреден толкова много, че няма никакъв шанс да се поправи, той се разпродава на части, за да може каквото е останало от него да се използва за спасението на други автомобили. Колите се наследяват от баща на син, те са част от семейството и грижата за тях е съществена част от бита на кубинците.
 
 
Американските модели, които са били в употреба при влизането на ембаргото, днес продължават да изглеждат все така лъскави, чисти, красиви и поддържани, както когато САЩ къса връзката си с Куба. Днес туристите, които посещават Острова на свободата, биват превозвани от по-модерни автомобили, собственост на държавната туристическа агенция. Това са предимно азиатски марки, като Киа и Тойота.
 
След пристигането ми на острова бях очарована от цветовете, с които Хавана ме посрещна. В унисон с обстановката, автомобилите, които се движеха по улиците, бяха също толкова цветни, лъскави и блестящи.
 
 
 
Поводът, който ме отведе на Острова на свободата, бе точно обратното на разбирането за свобода - това бе сватбеното ми пътешествие. Още първия ден в Хавана получихме много интересен подарък от туристическата агенция - разходка с ретро автомобил. Според тамошната традиция колата се закичва с шарени лентички, когато в нея се возят младоженци. Така бе украсена и нашата - бяло-син Ford Fairlane 500.

 
 
 
 
 
 
Украшенията в купето навяваха спомени от автобусите на градския транспорт в София - имаше изкуствени цветя, кръстчета, сувенири и играчки.
 
 
 
Когато излязохме от столицата, положението се промени - всичко стана не само цветно, а и чисто и подредено. В провинция Винялес, прочута със своя тютюн, гостувахме на местен фермер. Идилията пред къщата се пренасяше и зад нея - там бе паркирано семейното возило, служило на кой знае колко поколения.
 
 
 
 
През 70-те и 80-те притежаването на автомобил, произведен в СССР е било символ на богатство и заможност. И днес все още Лади, Жигули и Москвичи се движат навсякъде. Въпреки добрата поддръжка обаче, те не будят в мен тези приятни чувства, както автомобилите от 50-те. Вариантите са два - или фактът, че като дете съм се возила в Лада прави тази кола не много интересна за мен, или просто външният им вид не носи същото очарование, както по-старите американски возила.
 
 
 
Не си бил в Куба, ако не си се возил на ретро автомобил - това може да се каже със сигурност. Преживяването е задължително за всеки турист, а възможност за това има буквално на всеки ъгъл - ретро такситата са може би точно толкова, колкото и по-модерните.
 

 
 
Сувенирите, свързани с ретро автомобилите, могат да се намерят навсякъде. Много популярни са цветните регистрационни табели, като всеки цвят съответства на типа собственост на автомобила. След законови промени от 2013 г. те следва да бъдат премахнати и заменени от подобни на използваните в България регистрационни номера. 
 
 
 
 
С много очарование, цвят в очите и сърцето, и, разбира се, веселие, въпреки ежедневните несгоди, ме впечатли този остров. Силно се надявам някой ден да имам възможност да го посетя отново и да видя един по-проспериращ народ, успял обаче да запази своя колорит и уникалност.
 

Текст и снимки: Евгения Сарафова

Публикувано от geolub

2 Коментара - Романтична разходка в средата на миналия век: Куба и нейните ретро автомобили

Данчо Митрев (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Е, зная ги аз тези стари коли в Хавана и Куба въобще. Стари коли с млади кубинки, чудни спомени, вечер музика и танци. Дай боже всекиму такъв живот. А Фидел си е добър за тях.

Павел (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Вива ел Коменданте! Тези колички кефят...

Сподели

Снимка на деня

Първият щанд на Географ БГ за участие в Софийския фестивал на науката през 2015 г.

ггф