Роботи ще изследват океаните

Роботи ще изследват океаните

Те биха могли да откриват черните кутии на изчезнали самолети, да добиват минерали или да поддържат подводни археологически богатства. 
 
 
В областта на космическите изследвания роботите играят все по-важна роля. Ремонтите далече от планетата често се извършват с помощта на машини. Ако астронавтът не е свикнал да използва роботизирани ръце обаче, той може да загуби контрол върху инструмента и да го изпусне в Космоса. По тази причина ЕКА е създала роботи, с които астронавтите да бъдат обучвани, преди да напуснат Земята. Агенцията е разработила реплика на робота Eurobot Wet и го е поставила във воден резервоар, където астронавтите да се упражняват. Машината има три крайника, всеки от които може да бъде както крак за придвижване, така и захващаща ръка.
 
 
След приключването на проекта на ЕКА, машината започва да трупа подводна експертиза. Повечето подводни роботи са хидравлични. Те са силни, но се отличават с относително ниска степен на фин контрол. Захранваният с електричество космически робот е в състояние да извършва фини движения и прецизно насочени действия. Той е привлякъл интереса на Джузепе Касалино, професор по роботика от Университета в Генуа, Италия. Ученият иска да създаде прототип на робот, който в бъдеще да търси в океаните археологически находки и дори черни кутии на изчезнали самолети.
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Димитър Списаревски в квартал “Дружба 1”

ггф