Република Южна Африка – три географски срещи: Пещерите Канго

Фотописът е част от поредицата Република Южна Африка – три географски срещи с проф. Румен Пенин:

Да се докоснеш до географията на Република Южна Африка (РЮА) винаги си заслужава, дори и само за един месец пътешествие из тази необятна и удивителна страна. Зад гърба ни вече бяха Претория, Йоханесбург, националният парк „Крюгер“, Свазиленд (сега вече Есватини) и Лесото, Източен Лондон, Дърбан и Порт Елизабет... Пътешествието ни из южните райони на страната премина и през известния туристически маршрут R62 (наричан още Пътят на градините – Garden route), който свързва Западен и Източен Кейп – от Порт Елизабет до Кейптаун. Интересните обекти са много и всеки заслужаваше внимание и отделено време. Ще се опитам да ви разходя в три от тях с помощта на следващите текстове и снимки.

 ПЕЩЕРИТЕ КАНГО – ЕДНО ОТ ПОДЗЕМНИТЕ ЧУДЕСА НА АФРИКА

Пещерите Канго се считат за един от най-красивите пещерни комплекси в света. Образувани са в стари докамбрийски варовици в южната част на Малко Кару. Те са разположени в подножието на планинската верига Свартберг – част от Капските планини. Дължината им е над 4 km с много тунели и зали с красиви пещерни образувания. В Канго температурата на въздуха е около 18 – 20°С и влажността е висока. В пещерите са открити рисунки на хора, обитавали ги още през каменната ера.

Посетителският център пред Канго. https://www.cango-caves.co.za/

Пещерната система на Канго
Паметна плоча по повод на откриването на пещерите

Тези пещери са преоткрити през 1780 г., когато местният фермер Якоб Ван Зил попада на тях. Една от най-големите зали на пещерната система носи неговото име. В нея се намира огромен сталагмит, наречен „Иглата на Клеопатра“, с височина 9,5 m. Първи по-подробни проучвания на пещерите са направени в края на XIX в., когато са били описани 26 нови зали. По-късно са открити и другите части на пещерната система (т.нар. Канго I, Канго II и Канго III). През 1956 г. са направени подробни научни изследвания и е изготвена карта на пещерната система.

Източник: www.cango-caves.co.za
Източник: www.andbeyond.com

Пещерата е била населена в дълбока древност
Иглата на Клеопатра
Източник: www.holidayiq.com
Разнообразието на карстовите форми в пещерите е голямо

Маршрутите за обиколка на пещерите са с различна трудност –стандартна и приключенска. Но независимо кой вариант предпочетете, ще се потопите в чудния подземен свят, изпъстрен с красивите карстови образувания от сталактити, сталагмити, сталактони, драперии, вкаменени водопади и др. Залите носят имената „Тронна зала“, „Сватбена зала“, „Зала на Дъгата“, „Кристална зала“, „Работилницата на Дявола“ и др. Пещерите Канго постепенно се превръщат в съвременна туристическа атракция в тази част на РЮА и едно от най-посещаваните места в страната.

Източник: www.pinterest.de
Източник: www.flickr.com
Пещерите са привличали отдавна семействата на фермерите от района

Продължихме по Пътя на градините и посетихме една интересна ферма и център за изследване и отглеждане на алое. Страната е известна с производството на различни фармацевтични и козметични продукти на основата на това забележително растение, чиято родина е Африка. Впоследствие то е култивирано в редица сухолюбиви райони в другите континенти.

По пътя към щраусовите ферми
На много места се предлагат продукти от алое

Подкрепихме се със сок от алое и потеглихме към гр. Оудсхорн и неговия район, известен като „световната столица на щраусите“. Очакваха ни интересни срещи с един отрасъл на животновъдството, придобил важно значение за икономиката на страната в продължение на над 150 години.

Автор: проф. Румен Пенин

Публикувано от Prof.Rumen.Penin

Проф. Румен Пенин е географ и пътешественик, ръководител на катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда“ в Геолого-географския факултет на Софийския университет в периода 2006 – 2014 г., доктор от Московския държавен университет. Главен редактор е на електронното списание „Географ“. Автор е на книги, учебници, ръководства, монографии, научни статии, както и на фотографските изложби „Географията като приключение, географията като пътешествие“ и „Географията – пътешествие и приключение“, представени в над 100 селища на България. Изнася поредица от лекции, свързани със своите пътешествия, както и с географското образование и обучение в десетки селища в страната. Той е инициатор и председател на организационния комитет на Българския географски фестивал.

Сподели

Снимка на деня

Долината на река Младежка в Странджа планина

ггф