Република Южна Африка – три географски срещи: Музеят на Бартоломеу Диаш

В продължение на три седмици публикуваме фотопис от поредицата за Република Южна Африка с проф. Румен Пенин:

 Място за „географско поклонение“ – музеят на Бартоломеу Диаш

С голям интерес очаквах да потеглим към залива Мосел, където е създаден музей на големия португалски мореплавател Бартоломеу Диаш – едно от емблематичните имена от времето на Великите географски открития. Всички туристи, пътуващи по Пътя на градините, се отбиват в този впечатляващ музей – едно от местата за „географско поклонение“.

По Пътя на градините към залива Мосел
Изглед към част от залива Мосел

Експедицията на Диаш тръгва от Лисабон през август 1487 г. с 3 кораба и 60 моряци. Плавайки на юг, те правят редица открития по западните брегове на Африка. Постепенно навлизат в Индийския океан и на 12 март 1488 г. достигат до крайната точка на плаването си в залива Алгол – близо до устието на р. Бушмен (недалече на изток от съвременния град Порт Елизабет).

Каравелите на Бартоломеу Диаш
Бартоломеу Диаш
Източник: pinterest.ru

Желанието на Диаш е да продължи на изток и да стигне дo Индия, но екипажът се разбунтува и експедицията потегля обратно. По пътя са открити и нови обекти – на 16 май е открит Иглен нос (най-южната точка на континента) и нос Добра надежда (открит на 16 август), както и заливът „Св. Елена“. Така португалците разбират за възможността да се плава около Южна Африка, за да се стигне до Индия. По-късно Вашку да Гама (1497 – 1499 г.) осъществява мечтата на португалците да открият морски път до Индия. Бартоломеу Диаш участва в началния етап на тази експедиция, а по-късно участва като капитан на кораб в експедицията на Педро Кабрал и присъства на откриването на бразилското крайбрежие. По пътя към африканските брегове на 29 май 1500 г. загива по време на силна буря до открития от него нос Добра надежда.

Сред най-известните открития на Диаш е нос Добра надежда

В музея, открит през 1989 г., има много експонати, свързани с историята на залива Алгоа, с природния свят на океана, но, разбира се, в центъра му е разположена реплика на кораба (каравелата) на Бартоломеу Диаш. Тя е построена в Португалия и е пренесена в залива Мосел през 1988 г. Може да се разгледа отвсякъде, а ако се качиш на палубата ѝ за момент може да си представиш, че се пренасяш във времената на Великите географски открития.

Реплика на каравелата на Б. Диаш

Първата карта, на която са нанесени откритията на Бартоломеу Диаш (Martellus world map)

Към музея има аквариум, една от най-големите колекции на раковини в света и ботаническа градина и хербарий с редица интересни местни растителни видове. От нея се открива изключително красива гледка към океана. Тук се намира и Пощенското дърво, на което е бил закачен един голям ботуш, в който моряците, които спирали в залива да попълнят запасите си от прясна вода, слагали своите писма. Така дървото се превърнало в първата пощенска станция в страната.

Част от батаническата колекция с растения от Южна Африка
Зала от музея е посветена на културата на местното население
Част от огромната колекция с раковини на музея
Аквариумът на музея дава представа за морския свят на залива и океана
Хоризонтален слънчев часовник с координатите на акостирането на португалския мореплавател
Паметна плоча, разказваща историята на Пощенското дърво
Пощенското дърво

По Пътя на градините има големи лозови масиви, които са в основата на развитото винарство в тази част на Южна Африка. Износът на качествени вина е част от износа на страната. На много места са създадени дегустационни центрове, в които се проследява историята на развитие на отрасъла и може да се опитат най-добрите марки вина. След посещението човек е приятно замаян, но това прави още по-романтично приближаването към Кейптаун.

Край Пътя на градините се редуват различни земеделски култури
Пътят преминава и през големи масиви с лозя, като на много места са организирани дегустационни центрове за опитване на прочутите южноафрикански вина
Едно чудесно вино с географски привкус

Продължихме напред по Пътя на градините към още нови интересни обекти и след няколко дни щяхме да бъдем и на нос Добра надежда – едно от откритията на португалската експедиция, начело с Диаш. Не подминавайте тези обекти, ако някой ден имате щастието да пътешествате из географските простори на Южна Африка!

Автор: проф. Румен Пенин

Публикувано от Prof.Rumen.Penin

Проф. Румен Пенин е географ и пътешественик, ръководител на катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда“ в Геолого-географския факултет на Софийския университет в периода 2006 – 2014 г., доктор от Московския държавен университет. Главен редактор е на електронното списание „Географ“. Автор е на книги, учебници, ръководства, монографии, научни статии, както и на фотографските изложби „Географията като приключение, географията като пътешествие“ и „Географията – пътешествие и приключение“, представени в над 100 селища на България. Изнася поредица от лекции, свързани със своите пътешествия, както и с географското образование и обучение в десетки селища в страната. Той е инициатор и председател на организационния комитет на Българския географски фестивал.

Сподели

Снимка на деня

Първият щанд на Географ БГ за участие в Софийския фестивал на науката през 2015 г.

ггф