Рекордна численост на розови фламинги е регистрирана в Атанасовско езеро

Очевидците споделят, че към първите две птици, които са наблюдавани за пръв път през октомври 2013 г. и задържали се в Атанасовско езеро повече от година, сега са се присъединили още три дългокраки фламинги. Две от тях са ярко розови възрастни птици, а останалите три са бежови млади екземпляри на различна възраст.
 
При розовото фламинго е характерно младите птици, тези които не са достигнали половата си зрялост, да са бежови или мръсно бели. С нарастването на възрастта оперението им се сменя с бяло, което в определени моменти става ярко розово. Оттук и името на птицата – розово фламинго. Розовият цвят на перата се засилва в зависимост от храната, която използва фламингото. Ако тя е богата на червеното солнично раче, то тогава розовият цвят на фламингите е по-силен и контрастен.
 
По това време на годината розовите фламинги се събират да зимуват в няколко езера в съседна Гърция. Такова е например езерото Керкини. В него през зимата могат да бъдат наблюдавани хиляди розови фламинги. Задържането на все повече птици в нашето Атанасовско езеро се дължи преди всичко на факта, че фламингите намират лагуната за достатъчно богата на нужната им храна. Друга причина, поради която розовите фламинги предпочитат да останат тук и да не прелетят още по на юг може би е относителното спокойствие, което намират птиците в езерото.
 
Снимка: Стефан Аврамов
 
Още едно интересно и необичайно за този сезон наблюдение е направено по време на последния мониторинг на езерата. Участниците в него са видели козодой. Козодоят е активен привечер. След залеза на слънцето излиза от укритята си, за да се храни с насекоми. Активното му присъствие през ноември в района на бургаските езера се дължи на все още топлото време и наличнието на насекоми, неговата основна храна.
 
 
Източник: БДЗП

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Поглед към град Мелник

ггф