Рекорден брой къдроглави пеликани гнездят на остров Персина

Рекорден брой къдроглави пеликани загнездиха върху двете наколни дървени платформи в блато Песчина, намиращо се на остров Персин. Това установиха по време на редовния мониторинг експертите от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Дирекция на Природен парк „Персина“. През март броят на гнездящите двойки къдроглави пеликани в блато Песчина е 64, което е абсолютен рекорд, спрямо предходните години.

Автор: Свилен Чешмеджиев

През 2016 г. за първи път бе сформирана нова гнездова колония на вида в България. Тогава 7 двойки успешно бяха заели една от наколните дървени платформи в блато Песчина. През 2017 г. двойките бяха 4, през 2018 г. – 9, през 2019 г. – 24, а през 2020 г. – 22. През миналата година 8 двойки къдроглави пеликани успешно отгледаха своите малки и на друга наколна дървена платформа, намираща се в Мъртво блато, което също е част от Поддържан резерват „Персински блата“.

За да е изцяло ефективен мониторингът на пеликаните на остров Персин, експертите извършиха и заснемане на платформите с помощта на дрон. Това е иновативен метод, който се използва при мониторинг на гнездови колонии на вида предимно в Гърция (Преспанско езеро) и в района на делтата на река Дунав в Румъния, където експертите нямат пряка видимост към всички гнездящи двойки. Благодарение на кадрите, заснети с дрон, екипът успя да събере детайлна и точна информация за числеността на гнездящите къдроглави пеликани в блато Песчина.

При заснемането с дрон е много важно птиците да не бъдат обезпокоени. Затова се извършва само от експерти по вида – на минимум 40 метра височина и за много кратък период от няколко секунди.

Източник: Българско дружество за защита на птиците

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Поглед към Айфеловата кула в ....Токио

ггф