REFRESH: Европейска нощ на учените в Плевен

REFRESH: Европейска нощ на учените в Плевен

В повече от 50 локации из България ще се отбележи Европейската нощ на учените. Географ БГ участва в събитията в Плевен и Стара Загора. В Плевен наши партньори са Регионален исторически музей - Плевен, АПЕКС - България и Уикипедия България. 

Вижте програмата ни в Плевен.

28 септември (петък) 2018

Кога   16:00 – 21:30 часа

Къде  Панорама „Плевенска епопея 1877“

Медицински университет – Плевен

Регионален исторически музей – Плевен

Панорама „Плевенска епопея 1877“

16:00 Наука в града REFRESH: Прожекция на филма „Плевен – краят на войната и началото на Европа“

Лентата е посветена на легендарната обсада на град Плевен по време на последната Руско-турска война (1877-1878 г.) и е създадена по повод 140-годишнината от освобождението на Плевен. Филмът е съвместен проект на Община Плевен и „Файв Стар Медиа Груп”.

 

Медицински университет – Плевен

Наука в града REFRESH: Изложба „Българският принос към културно-историческото многообразие на обединена Европа“

Ръкописи на трудове, дневници и спомени на български учени, държавници, общественици и творци, които представят българския принос за културното многообразие в Европа. Изложбата се организира от Регионален академичен център на БАН – Плевен, съвместно с МУ-Плевен, разположена е във фоайето на Факултет „Фармация“ и ТЕЛЕЦ и може да бъде видяна от 10.09. до 30.09.2018 г.

 

Регионален исторически музей – Плевен

18:00 – 21:00 Наука в града REFRESH: Щанд с експерименти на „Географ БГ“

Ентусиастите от Български географски портал „Географ БГ“ канят децата на демонстрации и игри с географски карти, компаси, вкаменелости и пъзели.

 

18:00 – 21:00 Наука в града REFRESH: Щанд „Полярни приключения“

На щанда на младите полярни изследователи от АПЕКС България, участници в ежегодните експедиции до Ледения континент, ви очакват много полярни приключения – уникалните записани звуци на Антарктида, вкаменелости на растения, намерени на о. Ливингстън, холограмна Aurora Australis (Южно сияние), сглобяването на пъзел на Антарктида и забавни тестове и игри. Ще можете да опитате и лиофилизирана храна – храната за антарктици и космонавти.

 

18:00  18:30 Наука в града REFRESH: Антарктика за цял сезон или за цял живот

Кои минерали се срещат на Антарктида? Как се разпознават? На кого са нужни и защо? Каква е уникалната флора и фауна на Ледения континент? Как българите пътуват, живеят и правят наука на най-студеното място на Земята? Ще погледнем през очите на младите геолози от СУ „Св. Климент Охридски“ Стефан Велев и Дочо Дочев, участници в две български полярни експедиции. Събитието е предназначено за обща публика.

 

18:30 – 19:30 Наука в града REFRESH: България от Космоса

Какво може да се види в България от Космоса? Как „четем“ сателитни снимки? Как изглеждат находищата на полезни изкопаеми, горските пожари, сушата, наводненията? Какъв екологичен отпечатък оставят хората? Как разбираме коя гора е здрава и коя болна? На тези и още редица въпроси ще отговори д-р Атанас Китев от Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН. Събитието е предназначено за обща публика.

19:30 – 20:30 Магия REFRESH: 3D-модел на Врачанския балкан

3D-изображенията навлизат все повече чрез развитието на дигиталното пространство. Как се прави триизмерен модел на планина и какви са ползите от него за науката и обществото представя д-р Дейвис Динков от Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН. Събитието е предназначено за обща публика.

20:30 – 21:30 REFRESH кафене: Мисията на Уикипедия в опазването на културното наследство

Най-голямата свободна онлайн енциклопедия – Уикипедия има огромен принос в съхраняването на културното наследство като информация и популяризиране. Какви са проектите на уикипедианската общност в България и по света ще разкаже Спасимир Пилев. Събитието е предназначено за обща публика.

Вижте ПРОГРАМАТА ЗА ЦЯЛАТА СТРАНА В САЙТА НА REFRESH: ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ

REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and SHare) е 20-месечен проект, финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“.

REFRESH е иновативен проект за Европейска нощ на учените 2018-19 с ръководител Центъра за изследвания и анализи. В проекта участват 21 основни и 27 асоциирани партньори от цялата страна, с мащабна програма в 14 селища. Програмата обхваща вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, на влак, в планината и на кораб, и събития на публични градски локации. Към събитията в България се присъединяват и множество международни партньори, с които ще осъществяваме видео връзки и кампании за популяризиране на науката в социалните медии. Ще отбележим заедно Европейска нощ на учените на 28 септември 2018 и 27 септември 2019 г. През 2018г. централен фокус ще бъдат Европейската годината на наследството и Европейска столица на спорта, а през 2019г. ще направим връзка с Европейска столица на културата и 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз.

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Село Теплен в подножието на планината Стъргач

ггф