Разрушителни дъждове и наводнения у нас

Разрушителни дъждове и наводнения у нас

През последните 48 часа обилните валежи, които бяха обхванали страната ни, доведоха до множество материални щети и беди. В някои райони на България се изсипаха рекордни количества дъжд, а в Карловско дори бе обявено частично бедствено положение, тъй като голяма част от селата в котловината са силно пострадали. Жителите на карловските села Богдан, Розино, Каравелово, Слатина и Столетово са изживели две ужасни денонощия, тъй като притоци на Стряма и самата тя са излезли от своите корита и са наводнили улиците на селищата. Разрушителната сила на водата е нанесла сериозни щети, както на десетки домове, така и на пътната инфраструктура. Придошлата Стряма е скъсала защитната дига край Богдан и е достигнала до жилищните постройки. Освен това селото е останало без връзка с останалата част на котловината, тъй като единият мост над реката е бил напълно отнесен, а другият е под вода. Днес е бил поставен временен мост към село Московец. 

Карловската котловина, източник: Meteo Balkans Evgeni Gavazov

Високото ниво на реката Татлъ дере в село Каравелово пък е довело до отнасянето на моста и там. Хората са евакуирани и са пренощували в сградите на кметството и читалището, които са по-малко засегнати. Според някои източници, общата бройка на наводнените къщи в района е над 200. 

Кадри на ВВС

Още от началото на бедствието в Карловско на място оперират 100 военни и 10 единици техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Над 20 души са евакуирани с хеликоптер, тъй като са били блокирани от придошлата вода. Благодарение на бързата реакция на спасителните екипи и военните жертви няма. Селата са оставени без ток заради множество наводнени трафопостове. 

Кадри на ВВС

Част от железопътна линия №3 е била наводнена в участъка между селата Христо Даново и Розино. Бързите влакове бяха отклонени през Пловдив, а някои пътнически останаха отменени. Ограничено бе и движението през Троянския проход, тъй като по южните му склонове е имало свлечени дървета и скални маси. „Вазовските машиностроителни заводи“ пък спряха работа от съображения за сигурност. 

Щети по железопътната линия, източник: News.bg
Троянският проход, източник: Meteo Balkans

Повече можете да видите и тук: 

https://youtube.com/shorts/b_Wz2XjEnd8?feature=share

https://youtube.com/shorts/8BwXq5lx_iM?feature=share

Карловско не бе единственият засегнат район от дъждовете в България. Сериозно бе положението в Копривщица, където река Тополница е нанесла множество сериозни материални щети. Там също има наводнени къщи, а цели 4 моста са били под вода. 

Копривщица, източник: 24chasa.bg
Копривщица

В Добрич също са били евакуирани хора от наводнени домове. От жителите на Цар Калоян, Тутракан, Русе и много други градове се появиха снимки на улици, наподобяващи цели реки. Наводнение имаше и около ГКПП „Капитан Андреево“. 

ГКПП "Капитан Андреево" тази нощ, източник: Novini 247

За наше съжаление на подобни разрушителни бури ще ставаме свидетели все по-често. Природните стихии са безвластни и ние можем само да се надяваме да не отнемат жертви, какъвто късмет имаха жителите на потърпевшите села този път. Но за огромно нещастие животът на някои хора вече няма да бъде същият. Предстоят изключително трудни дни за местните в пострадалите райони.

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Бохинското езеро в Словения

ггф