Разходка с изненади - 2015

Разходка с изненади - 2015

ПРАВИЛА НА СЪСТЕЗАНИЕТО:

Индивидуалното състезание „Разходка с изненади” се проведе в неделя сутрин на фестивала в Ямбол. Форматът на състезанието включи 40-минутна разходка в градския парк на Ямбол. По време на разходката учениците бяха разделени в 2 групи. Всяка група чу една и съща беседа. След приключването на разходката учениците бяха отведени в сградата на МГ „Атанас Радев”, където в рамките на 30 мин. държаха тест, посветен на географската информация, която са видели и чули по време на беседата. По време на обиколката те можеха да си водят записки, но нямаха право да използват мобилни устройства.

ТЕКСТ, ПРОЧЕТЕН НА УЧЕНИЦИТЕ ПО ВРЕМЕ НА РАЗХОДКАТА:

Градски парк на Ямбол

Началото на парковото дело в България се поставя с изграждането на градски парк от европейски тип в град Стара Загора в края на 19 век. Паркът се изгражда в местността Аязмото, в наши дни носи името на основателя си Митрополит Методий Кусев (родом от град Прилеп). Други големи градски паркове в България са „Хисарлъка” в Кюстендил, „Кайлъка” в Плевен, „Кобаклъка” в Добрич, „Кенана” в Хасково, „Остров на Свободата” в Пазарджик и др.

Разположение

Градският парк в Ямбол е разположен върху речен остров над водите на р. Тунджа – втората по дължина река в пределите на България (350 km – от изворите при Бяла река в Калоферска планина до Сремския пролом на Българо-турската граница). Паркът се простира на територия от 278 дка. Други паркове в града са пароковете “Боровец” и “Младежки парк”. Южно от острова с градския парк са разположени стадион “Тунджа” и жк “Златен рог”. Островът е разположен на надморска височина от около 115 m.

Град Ямбол е побратимен и с други градове с красиви и оригинални градски паркове – Ижевск, Русия; Хале, Германия; Одрин, Турция; Бердянск, Украйна и др.

История

До края на 19 век  на мястото на градската градина се намирало сметището на град Ямбол. През 1898 г. директорът на петокласното училище Христо Вълчев организира ученици да почистят бунището на острова на р. Тунджа. Те засаждат акациеви дървета, оформят алеи и с площ от 50 дка е поставено началото на градския парк.

През 1905 г. е изготвен подробен план за залесяването на градската градина. В центъра било композирана голяма цветна градина, около която имало широка 5 m алея. От околовръстната алея тръгвали лъчеобразно няколко пътеки.

На 29 май 1925 г. кметът Стоян Митев издава заповед, с която назначава Руси Хайдутов за специалист-градинар. Така Ямбол вече има своя общински градинар. На Руси Хайдутов и семейството му е предоставена в градския парк отчуждената вила на Йордан Мишев и други стопански постройки. Общинският градинар започва неуморна работа. Целта е ясна – върху острова на р.Тунджа се изгражда парк. Кметът Стоян Митев казва на Руси Хайдутов: „За пет години искам градина-слънце!“ Проправят се алеи, засаждат се различни дръвчета и храсти, и така с няколко общи работника се създава паркът в сегашния му вид. Засадени са килими от цветя, храсти и дървета с каскадно цъфтене, а именно – най-напред цъфти жасминът със своя силен и сладък аромат; след него са форзицията – със своите пламтящи, жълти цветове; идва ред на сливите с белия си цвят, червените сливи с розов цвят, рошковите с цикламен цвят, после идва ред на конския кестен, акацията и т.н. Това е цяла наука и Руси Хайдутов наистина е разбирал от нея. На главната алея, където сега е фонтанът е поставен банан, който през зимата е прибиран в оранжерията. И така ямболският градски парк се превръща в третия по големина в България след Борисовата градина в София и Морската градина във Варна

В последствие на острова на р. Тунджа се изгражда спортна площадка „Георги Дражев“ (носеща името на известен участник в Априлското въстание от Ямбол), колодрум, лятна къпалня „Надежда“, летният ресторант „Ален мак“ с дансинга и кафенето „Монте Карло“, където се изграят тихи игри. През 60-те и 70-те години на миналия век в парка се изграждат спортна зала „Диана“, младежки дом и ресторант „Златен рог“.

Настояще

На територията на Градски парк Ямбол са разположени Спортна зала «Диана», ресторант «Златен рог», Младежки дом и Морски клуб. Любителите на тениса могат да го практикуват на кортовете, разположени в парка. Детският кът, оборудван с разнородни забавления за най-малките, по-големите, както и юношите, е напълно обновен през 2012 г. Разнородни храстовидни растения, дървета и цветя могат да бъдат видяни на територията на Градски парк. Люляк, магнолия, чинар, конски кестен, акация и черен бор са само част от видовете в парка. Различни сортове рози са засадени в розариума.

След реконструкцията му по европейски проект се обновиха малкият и големият розариум, детската площадка, спортната площадка и др. Засадиха се нови храсти, дървета и цветя. Поставиха се интересни скулптурни фигури; триметрово водно конче (ямболски скулптор Борис Йорданов), гигантска пеперуда (Мариян Дянков), дървен кон и др.

Най-старото дърво на парка е дъб и се намира на централната алея на парка.

Паметници, които могат да се видят в градски парк Ямбол са:

1. Скулптурата на трите деца с рибата , която е част от фонтана в градския парк - Фонтанът с трите голи деца и рибата се появява в градския парк около 1959-60 г. Автор на скулптурата  е проф. Атанас Далчев.

2. Статуя на „Голата маха“ - Фигурата на младо момиче красеше водното съоръжение преди десетилетия и бе любимо място за срещи на младежки компании. Статуята, изработена от бронз, а после от мозайка е била крадена два пъти. С предизвикателството да пресъздаде своето виждане за девойката се зае скулпторът Руслан Русев – Роко и тя е възстановена. Всъщност скулптурата е реплика на ,,Малката русалка” от пристанището в Копенхаген.

3. Статуя на Диана – намира се пред спортна зала „Диана“ (скулптор Димитър Бойчев). 

4. Паметник „Борци в схватка “ – намира се пред спортна зала “Диана“.(Д. Бойчев)

5. Паметник на тъкачките – намира се в след розариума. Посветен е на голямата стачка на тъкачките от 1931 г., която продължава 26 дни.

6. Паметник на колоездача – посветен на колоездачно дружество „Сокол“, което на свикания през 1932 г.събор на колоездачите в България е наградено за най-добро представяне.

ТЕСТ:

1.    Кой е първият градски парк от европейски тип в България? В кой град е устроен?

1.......................................(1 т.)              2..................................... (1 т.)

2.    Основателят на първия градски парк у нас е родом от град Прилеп. В коя държава се намира в наши дни град Прилеп?

.......................................................... (1 т.)

3.    Запишете парковете, които се намират в съответните градове

Кюстендил............................................................................. (1 т.)

Плевен................................................................................... (1 т.)

Хасково................................................................................. (1 т.)

Добрич................................................................................... (1 т.)

4.    В кой град се намира друг парк, разположен върху речен остров, носещ името “Остров на Свободата”?

............................................................................ (1 т.)

5.    Колко е дълга река Тунджа в пределите на Република България?

............................................................................ (1 т.)

6.    Колко е площта в наши дни на острова с градския парк в Ямбол?

............................................................................ (1 т.)

7.    На каква надморска височина е разположен градският парк в Ямбол?

............................................................................ (1 т.)

8.    На юг от парка е жк “Златен рог”. В кой многомилионен град се намира залив, носещ същото име?

............................................................................ (1 т.)

9.    Преди да се превърне в градски парк територията на острова е била използвана за...

............................................................................ (1 т.)

10. Какви са първите дървета, които са били засадени на острова?

............................................................................ (1 т.)

11. Какъв тропически вид растение е било засадено в центъра на градския парк?

............................................................................ (1 т.)

12. На днешната дата през 1848 г. в Ямбол е роден един от основните дейци на Априлското въстание в Сливенския революционен окръг. На негово име е кръстена спортна площадка в парка. Кой е той?

.......................................................................... (2 т.)

13. Избройте 6 специфични видове дървета и храсти, които растат в градския парк на Ямбол:

1......................2......................3.......................4.....................5.......................6.................... (6 т.)

14. Посечете поне 2 скулптури на животни, които се срещат в градския парк:

1.................................................... (1 т.)   2................................................. (1 т.)

15. В градския парк се намира една от героините в приказките на датския писател Ханс Кристиан Андерсен. Коя е тя?

............................................................................. (1 т.)

16. На какво събитие от 1931 г. е посветен паметникът на тъкачките?

............................................................................ (1 т.)

17. В един от побратимените градове на Ямбол се сливат три реки, една от които преминава през Ямбол. Кой е побратименият град?

............................................................................ (1 т.)

18. Кои са другите два градски парка в Ямбол?

1.............................................. (1 т.)                 2.............................................. (1 т.)

19. На р. Тунджа са построени язовирите “Копринка” и “Жребчево”, а на р. Арда са построени язовирите:

1............................................ (1 т.) 2............................................ (1 т.) 3......................................... (1 т.)

20. Как се нарича изворният (началният) приток на р. Тунджа в Калоферска планина?

............................................................................ (1 т.)

21. Как се нарича проломът, при който р. Тунджа напуска пределите на България?

............................................................................ (1 т.)

22. От какъв вид е най-старото дърво в парка?

............................................................................ (1 т.)

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Пристанището на Ница, Френската Ривиера

ггф