“Райската градина” на Англия – необикновено красива и вдъхновяваща

Има едно “райско място” на о-в Великобритания в графство Корнуол, разположено на едноименния полуостров. Простира се на площ от 22 000 m² и е събрало красотата на земната флора от екваториалните и влажните тропични райони и от представители на типа средиземноморска растителност. Градината не е далеч от градовете Сент Блейзи и Сент Остел, вторият е и най-големият по брой на населението в графството. Именно тук е реализиран “Проектът Рай” (Eden Project), който има образователни и социални функции. Създаването му струва 140 млн. британски лири, събрани от лотария, фондове за регионално развитие, от средства на ЕС, банкови заеми, частни дарения.

Тази необикновена ботаническа градина има и важно екологично значение. Направена е в стара кариера за каолин, като така е рекултивирана територията, нарушена от стопанската дейност на човека, и е превърната в една от най-известните забележителности на Англия.

Две големи оранжерии с огромни сферични куполи (вдъхновени от формата на сапунените мехурчета) впечатляват още при приближаването на този странен природен комплекс. Металните конструкции представляват съединени шестоъгълници, подобни на пчелна пита. Те са с рециклируема пластмасова покривка, която пропуска почти напълно слънчевата светлина. При създаването на проекта са използвани около 90 000 тона почва. За да избегнат транспортиране на такова огромно количество почва, създателите на проекта, с помощта на учени от университета Рединг, произвеждат и изкуствен почвен субстрат от местни минерали и компост.

  

 Проектът е по идея на Тим Смит и е разработен технически от архитекта Никълъс Гримшоу. Реализиран е за две години и половина. Официалното откриване на този комплекс е на 17 март 2001 г. Изграден е посетителски център, в който може да се научи за идеята, историята и реализацията на проекта. За кратко време обектът става известен в цял свят и привлича многобройни посетители.

  Голямата оранжерия е наречена “Дъждовната гора”- дълга 250 m, широка 100 m и висока 55 m, в която се разполага типичен биом (съобщества от организми и средата им на обитание, което по същество представлява голяма екосистема) на екваториална и влажна тропична гора. Това е най-голямата в света гора от този тип, събрана в изкуствено съоръжение. Поддържат се високи температури и висока влажност. Населена е с тропични и екваториални растения като различни видове палми, лиани, фикуси, каучукови дървета, банани, кафеени дървета, бамбук, филодендрони, папрати, орхидеи и др. Наоколо се разхождат птици, летят пеперуди и се чува жуженето на най-различни насекоми.

 

В другата по-малка оранжерия е представен биом от Средиземноморието и тук растат маслини, коркови дървета, олеандри, лимони, портокали, смокини, розмарин, пирен, дива лоза и много други. Подходящите климатичните условия в оранжериите се поддържат с компютърен контрол. Отвън около куполите се разполагат растения, характерни за умерения пояс. Навсякъде из градината се виждат интересни скулптури и скулптурни групи, естествено вписали се в екзотиката на пищната растителност. 

   

Около куполите има пътека, по която може да се обиколят оранжериите отвън и да се разгледат и красивите околности – обработваеми полета, малки паркове и интересни странни скулптури на гигантска пчела и робот, изработени от стари електроприбори. Тук може да полетиш като птица над градината с въжен тролей и да погледнеш съоръженията и района под друг ъгъл. Вечер целият комплекс се обагря с цветовете на дъгата. 

   

Тук са снимани документални и игрални филми, като например част от сериала с Пиърс Броснан в ролята на Джеймс Бонд. Провеждат се и редица научни, културни и спортни мероприятия – конференции, концерти, пленери, благотворителни и коледни базари, кулинарни състезания и др. В кафенетата и ресторантите се предлагат различни корнуолски кулинарни специалитети. 

 Проектът “Рай” има и важна образователна цел, свързана със защитата на природата, с разрешаване на проблемите между човека и околния свят. Допълнение към комплекса е и т. нар. ядро, където се разполагат експозициите, учебните стаи и зали. Проектът дава чудесен пример за пестеливо и съвременно отношение към природните дадености –за напояването на растителността се използва дъждовна вода, а електричеството се добива основно от вятърни генератори. 

След успешната реализация на този проект се планира изграждането на около 10 подобни проекта на различни места по света, някои от които са: проект Рай Север (Eden North) в Моркам, Ланкашир, Великобритания; проект Eden Кингдао, Китай, а също така в Шотландия, Колумбия, Австралия, Съединените щати, Коста Рика и Нова Зеландия. 

Следващият проект във Великобритания - Eden North

Приятна разходка из градината: https://www.youtube.com/watch?v=7DExpaj7ZRY

Заслужава си човек да отдели поне един ден, за да попадне в този сътворен от човека “рай” в югозападната част на Великобритания.

Автор: Стоян Тенев

Използвани източници и личен фотоархив:

https://www.edenproject.com/mission

https://en.wikipedia.org/wiki/Eden_Project

https://www.edenproject.com/mission/about-our-mission

https://www.youtube.com/watch?v=7DExpaj7ZRY

https://www.thevalleycornwall.co.uk/news/6-facts-eden-project/

https://www.theguardian.com/artanddesign/2021/mar/15/how-we-made-eden-project-cornish-lost-civilisation-soap-bubbles

https://www.edenproject.com/new-edens

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Димитър Списаревски в квартал “Дружба 1”

ггф