Радка Цингова - за призванието да си учител по География

С ученици на Зайчи връх

Радка Цингова - за призванието да си учител по География

Geograf.bg: Как Географията стана Ваша съдба?
 
Радка Цингова: Възможността да уча география в Софийския университет определи моята съдба и моята професия. Това осмисли моя живот. Запознах се с чудесни преподаватели и колеги, с които станахме приятели. Работя с прекрасни и любознателни ученици.
 
 
 
 
Geograf.bg: Какво правите, за да накарате децата да обичат Географията?
 
Радка Цингова: Да си учител по география е особено призвание. Географията е интересна наука, но за да накараш ученика да я обикне се изисква много. Не е достатъчно да си отличен професионалист, трябва да имаш голямо сърце, което да обича и да вярва. Когато повярваш, ученикът става партньор на учителя. Тази връзка е много силна и прави чудеса.
 
 
 
 
Geograf.bg: Има ли интерес към извънкласните дейности по География? Как се организират?
 
Радка Цингова: Годишният хорариум по география не е достатъчен, за да отговори на интересите на учениците. Това налага да им предложим различни форми за допълнителна изява. Извънкласните дейности са много предпочитани от учениците. Създаването на клуб „Млад географ” към  МГ „Атанас Радев” - Ямбол, клуб „Синя планета” към НАОП - Ямбол, както и клубовете по проект „Успех”, даде възможност учениците да разширят своите знания по география, да участват в различни състезания, проекти, географски викторини, игри сред природата, екскурзии и др. Подготвят се за състезания и олимпиади по география и икономика.
 
Чрез извънкласната дейност се ангажира свободното време на ученика. Той свободно общува с учителя и с другите участници. Излиза сред природата, посещава различни обекти, прави географски проучвания, наблюдава природни процеси. Да посрещнеш изгрева на слънцето на Зайчи връх до с. Кабиле, Ямболско, е неописуемо  преживяване. Да гледаш  усмихнати лица  е истинско щастие.
 
В клуба ученикът задава въпроси от различен характер, без да се притеснява. Има възможност да се изяви на  училищно, регионално, национално и международно ниво.
 
 
 
 
Geograf.bg: Какъв съвет бихте дали на младите учители по География?
 
Радка Цингова: Израстването ми като учител по география свързвам със създаденото географско общество в град Ямбол, срещите ни с много преподаватели от СУ и други ВУЗ в  страната и департаментите за квалификация.
 
На младите колеги искам да препоръчам да не се задоволяват с постигнатото, да се квалифицират, да не странят от географското общество в своя регион и в страната. Бъдете партньори със своите ученици. Обичайте ги!
 
 
Geograf.bg: Има ли сред Вашите ученици такива, които са избрали Географията като своя професия? Поддържате ли връзка с тях?
 
Радка Цингова: Имам много ученици, които завършиха география. Част от тях станаха преподаватели. Приятели сме! Насърчавам ги и им помагам. Не са малко и тези, които не практикуват поради липса на часове и достатъчно заплащане.
 
 
 
 
Geograf.bg: Успяхте ли да предадете любовта към Географията на Вашите деца?
 
Радка Цингова: Имам две деца – дъщеря и син. Заради моята любов към географията и ангажираността ми в много географски мероприятия, квалификации, конференции, екскурзии и други ангажименти, в детската им възраст често пъти ги лишавах от майчино присъствие. По-късно започнаха да присъстват на състезания, срещи, екскурзии. Много пъти са ми помагали. Синът ми завърши география в СУ, но не избра професията учител. Дъщеря ми е изкуствовед – интересува се от география в частта й, която е свързана с културните паметници в България и света. Продължава да ме подкрепя и помага в моите изяви. Мисля, че съм предала любовта си към географията и на тях.
 
 
Geograf.bg: Известно е, че в град Ямбол има силна географска школа. На какво се дължи това?
 
Радка Цингова: Да, наистина е така и аз съм много горда. Традициите, създадени през годините в Географското дружество, сме запазели и до днес. С колегите обменяме опит, правим състезания, организираме конференции, походи, чествания и други изяви. Заедно  с работещите от НАОП - Ямбол създадохме „Географски комплекс”, който се оказа много полезен за учениците от целия регион. Ежегодно каним наши преподаватели от ВУЗ. Колегите споделят, че това е много важно, за да сме на ниво. Активната ни дейност стана причина тук да се проведе първата и десетата национална олимпиада по география и икономика. Очаквайте в бъдеще да сме домакини на нови географски проекти.
 
 
 
Geograf.bg: Какво е Вашето пожелание за новата учебна година?
 
Радка Цингова: Искам да благодаря на моите ученици, които ме караха през годините да се развивам като професионалист и да изпитвам гордост от техните успехи.
 
 
 
 
По случай първия учебен ден пожелавам на всички ученици нови пътешествия в света на географията, да откриват непознати за тях процеси, страни и народи. Не спирайте да мечтаете и нека мечтите ви се превърнат в реалност!
 
Скъпи колеги, бъдете здрави, отлични професионалисти и обичайте учениците като свои деца!
 
Успешна учебна година и до нови срещи!
 
 
 
 
 

Публикувано от Анонимен (непроверено)

10 Коментара - Радка Цингова - за призванието да си учител по География

Румен Пенин (непроверено) February 08, 2017

Отговори
В първия учебен ден с най-голямо удоволствие прочетох интервюто с Радка Цингова. Истински учител по География с възрожденски дух и с голямо сърце отворено за учениците и колегите си. Пример за професията преподавател по География!Желая й здраве и дълги години да учи и вдъхновява учениците си!

Р.Милев (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Eeee супер!По случай 15-ти септември интервюто ,с г-жа Цингова е страхотен поздрав и вдъхновение за всички ученици и колеги обичащи географията.Учител, отдал се на географията като свое призвание,човек от който може да научим много.Успешна година и бъдете здрава г-жа Цингова!

Нели (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Познавам Радка Цингова от МГ "Атанас Радев" ,където бяхме колеги (възпитаниците на СУ използваме думата без значение от пола )макар и за кратко.Тя е прекрасен преподавател и отзивчив помощник на всеки жаден за знания.В нашият град останаха малко преподаватели с академичен дух и амбиции,незавизимо от опита и възрастта.Пожелавам на колегата Цингова крепко здраве,още много успехи,защото има още какво да даде на децата и да бъде все така вдъхновен пример за нас- нейните последователи,независимо от предмета!

Николета Деспова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Радка Цингова – всеотдайна в работата си, обичаща хората, раздаваща се. Винаги готова да помогне и на ученици и на колеги. Най-позитивният и добър човек, когото познавам! Бъди здрава, Раче! Продължавай да разпалваш географския огън в сърцата на своите ученици и да бъдеш пример за географската колегия. Желая ти нови творчески успехи и много професионално удовлетворение и през новата учебна година!

Ваня Сулеменко (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Г-жа Цингова е чудесен учител и страхотен колега!

Деси (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Г-жа Цингова ми е преподавала и смятам, че са малко учителите като нея. Накара ни да обичаме географията и България. Благодарим й за всичко!!!

Симона Георгиева (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Уникален човек със страхотно чувство за хумор! Благодаря Ви за търпението, г-жо Цингова, както и за инициативата да ни водите по екскурзии, които останаха в сърцата ни като незабравими спомени!

Мартина (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Страхотна учителка!Всички много я обичаме! Благодарим Ви!

Явор Николов (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Радвам се,че именно г-жа Цингова е моят учител по География,от който съм се запознал с необятния свят на природата.Искрено съм й благодарен за всички знания и умения,на които ме е научила не само в Географията,но и в живота.Пожелавам й много здраве и още много ученици,които да я радват с успехите си.

Камен Кънчев (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Искам да благодаря на госпожа Цингова за всичко което е направила за мен. Един от малкото учители в ямболската гимназия, които се стараят да обърнат внимание на абсолютно всеки ученик. При нея, за разлика от много други, няма любимци. Всички са равни и всеки има право на изява. Искам да и благодаря и за това, че е е един от малкото преподаватели които вярват във мен и в способностите ми, въпреки че e наясно, че географията ми е само хоби и ще се занимавам със съвсем различни неща.

Сподели

Снимка на деня

Панорамата от кулата на Джото, Флоренция

ггф