Пустинята Татакоа – Долината на тъгата в Колумбия

Пустинята Татакоа
Предполага се, че името й произлиза от испанската дума tatacuá - гърмяща змия, вид срещащ се в Колумбия и други южноамерикански страни.
 
 
 
 
 
 
За да живее в пустинята Татакоа човек трябва да знае да намира следите на водата. „Човек се оглежда за наличието на пукнатини в земята, което е предпоставка за вода” – казва Мигел Гонзалес, жител на тази ерозирала и безплодна долина в общината на Вия Виеха в Уиля, Колумбия.
 
 
 
 
В нейните 330 кв. км, в малки разпръснати имения живеят около 50 семейства, занимаващи се преди всичко с дребно животновъдство. До всяка къща се намира по една „мана” – малък подземен източник на вода, която блика от земята. „Без мана не можа да се живее” – коментират местни жители. Местното население пази тези манас като „собствените си очи”. Ограждат ги и ги охраняват, за да не влизат животни, „само птиците успяват да се промъкнат, за да търсят разпиляните семена от вятъра”.
 
 
 
 
В пустинята Татакоа (между реките Магдалена и Кабрера), която не е точно пустиня, а по-скоро „Тропическа аридна гора”, според официалната геоложка и географска дефиниция, се срещат 12 различни вида кактуси. Някои са продълговати и високи и ги наричат „опашка на лисица”, други приличат на свещници, а има и малки и ниски, които приличат на ананаси с бодли. Всичко това, в съчетание с червеникавия и сивия цвят на скалните формации и почвите и развитието на активна ерозия, придава на местността вид на пустиня. Тази така наречена пустиня, само на 5 часа път от Богота, е един от най-атрактивните пейзажи на Колумбия. През 1538 г. испанският конкистадор Хименез де Кизада я нарича „Долината на тъгата”.
 
 
 
 
 
Самата местност е разделена на две части, обусловени от различията в  природногеографските им характеристики - по-малката част се откроява с червения цвят на почвата и изветрителната кора (медни отложения, оставени от водите, които са текли преди хиляди години), а главната по-обширна част е с по-сив и кафеникав цвят – който се дължи според учените на съединенията на оловото и цинка. Продължителните сухи периоди в Татакоа обуславят облика на целия природен свят - растителността, животинския свят и на ландшафтите като цяло.
 
 
 
 
В „пустинята” ерозията е властелин на пейзажа. Малкото представители на флората и фауната са се адаптирали по перфектен начин към минималната влажност и високите температури от 40–45ºС градуса. Растенията в тази местност са се приспособили към климатичните условия, развивайки коренова система, достигаща 30 m дълбочина, която им позволява да  достигнат до богатите на подземна вода пластове. Животните, които се срещат по тези места са няколко вида сухоземни костенурки, много видове дребни гризачи, змии, паяци и скорпиони – типична пустинна фауна.
 
 
 
 
Татакоа е идеално място за любителите на астрономията и изучаването на небесни тела – местността е достатъчно отдалечена от каквито и да е светлинни и шумови замърсители и механични частици, освен това й географско положение спрямо екватора дава възможност да се обхване цялото небесно пространство само с един поглед (3º13 северна ширина и 75º10'  западна дължина).  Могат да се наблюдават практически всички съзвездия и космически феномени като „метеоритни дъждове”.
 
 
 
 
Посещението ми в пустинния район Татакоа ще остане незабравимо за мене, защото ме убеди още веднъж, че едно е да чуеш, а друго е да видиш и преживееш. Пожелавам и на вас да откривате подобни географски обекти и да ги опознавате и разкривате красотите им лично. 
 
 
 
 
С поздрав от далечна Колумбия:
Емил Тодоров 
(специалност Туризъм, ГГФ, СУ Св. Климент Охридски”)
 
 
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

3 Коментара - Пустинята Татакоа – Долината на тъгата в Колумбия

Детелина (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Не знаех за съществуването на това пустинно място. Изглежда много интересно. Благодаря на автора за интересния фотопис!

Dian (непроверено) February 08, 2017

Отговори
До интересно място се е добрал Емил. В Колумбия има много подобни места, неизвестни особено, тъй като са територии не контролирани добре от правителството.Въобще този страна е малко позната.

Физико-географ (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Едно голамо браво и благодаря на автора за интересния фотопис! Не само че е представено едно толкова интересно и непознато място от колумбийската природа, но е акцентирано върху съществени природни особености и специфики на територията, което контрастира с баналните комерсиални репрезентации на познати и непознати туристически обекти. Още веднъж поздравления за автора!

Сподели

Снимка на деня

Истинска зима около Софийския университет

ггф