Пътешествие из континента Северна Америка

Интердисциплинарен урок по География и икономика за 6. клас на тема: Пътешествие из континента Северна Америка. Урокът е изготвен от Ивелина Гачева, учител в ОУ „Христо Смирненски“ село Строево, община Марица, област Пловдив.

Материалът е изпратен по повод учителският конкурс „Мечтаният час по география“ за Българския географски фестивал през 2019 г. и е класиран на второ място.

1. Тема: Пътешествие из континента Северна Америка

2. Клас: 6 клас

3. Вид на урока: преговор и обобщение

4. Цели на урока: да се затвърдят знанията придобити от изучения раздел за Северна Америка, да се представят интересни факти от различни места на континента.

5. Очаквани резултати: Да се обобщят уменията за описание на географски обекти; да се затвърдят знанията и уменията за определяне на географско положение; да описват избраните обекти, като използват различни източници на информация; да се затвърдят знанията за характеризиране на район и страна, както и за особеностите в историческото развитие на страните, характерните черти на природния облик и част от културата на народите населяващи континета Северна Америка.

6. Понятия: всички понятия от раздела

7. Хоризонтални връзки: В урока са включени всички  учебни предмети - български език и литература, математика, английски език, история и цивилизации, музика, изобразително изкуство, човекът и природата, физическо възпитание и спорт.

8. Дидактически средства: атлас, работен лист, ролеви игри, Power point презентация, реквизит от атрибути за часа (костюми)

9. Ход на урока: (Докато се изговаря урока се работи с Рower point презентация на дъската)

Здравейте, ученици! Днес ни предстои един по-различен урок. В този час аз и Вие ще се изявим като актьори и ще влезем в най-различни роли. Имахте да подготвите конкретни информации от интернет, както и да се заредите с арсенал от различни атрибути, които умишлено не ви казах как ще ползвате, за да можете да импровизирате на момента. Тъй като сте класа с най-много заслуги по география, ще ви направя импровизиран подарък – едно пътешествие из континента Северна Америка, който изучихме до този момент.

Нека нашето пътешествие започне сега. Представяме си, че сме на летището в Париж, Франция  и чакаме полета до Северна Америка. Докато изчакваме, сигурно ви е любопитно от къде ще прелетим, за да стигнем този голям континент. Със сигурност ще прелетим над Атлантическия океан.

Хайде, извадете от багажа си по една тетрадка (в случая работните листове) и да пресметнем какво разстояние ще изминем. Понеже не всички имате атлас си позволих да Ви снимам по една страничка. Има ли някой линийка,която носи за всеки случай в багажа си. Благодаря! Помните ли,че бяхме учили как се изчислява действително разстояние по даден мащаб. Точно това ще направим набързо.

Изчисляваме километрите на пътуването

Ето, вече знаем колко километра ще летим от Европа до Северна Америка.

Охо.... сигнализират ни, че е време да се качим в самолета. Представете си, че сте се настанили в големия бял самолет и чакаме излитане.

  • Стюардесата: Добро утро, уважаеми пътници! Вие пътувате с презокеански полет 6–А. Моля, затегнете коланите, тъй като излитаме. Давам думата на Капитана на самолета.
  • Капитана: Говори главен пилот кап. Ивелин Гачев. В момента летим на 13 000 м надморска височина. Движим се със скорост  985 км/ч. Намираме се над Атлантическия океан. Температурата е – 45оC! Натискам бутона.
  • О, това е някакъв сигнал... момент – да, това е SOS сигнал за помощ.
  • Чуваме ви, чуваме ви! Корабукрошение, така ли? Запазете спокойствие!  Моля дайте географски координати, моля подайте координатите си, за да изпратим помощ!
  • Уважаеми пътници, току що получихме SOS за корабокрушение, моля помогнете да изчислим къде се намира авариралият кораб, за да пратим координатите до най-близкия пристанищен град.
  • Ето и координатите, които получавам от бордовия компютър – 25о с.г.ш. и 77о з.г.д. 
  • Който, пръв намери местоположението на кораба, веднага да ми се обади, а аз през това време ще пратя сигнал за бедстващ кораб до всички пристанища в Атлантика.
  • Значи, корабът се намира близо до Бермудските острови. Пращам точните координати на най-близкото пристанище.

Уважаеми, пътници! Екипът на полет 6–А  ви благодари за оказаната помощ. Към мястото на корабокрушението вече пътува спасителен кораб. Около тези острови често в годините назад стават корабокрушения, както и понякога изчезват и самолети и кораби. Една от нашите стюардеси (ученичка) ще ви запознае с интересни факти за Бермудските острови. Приятен полет!

Бермудският триъгълник (ученичка чете)

Бермудският триъгълник е географска зона в Атлантическия океан, разположена между между три мислени прави, свързаващи най-южната точка на Флорида, най-северната точка на Бермудските острови и най-източната на остров Пуерто Рико. Този триъгълник е място, където тайнствено изчезват кораби и самолети. Съществуват различни хипотези за причините големи кораби и самолети да изчезват минавайки над тази зона. Една от най-реалистичните хипотези е тази, че на дъното на океана има струпване на метан, който идва от пукнатитините на морското дъно. Метанът се превръща в огромни газови мехури, които се разширяват, издигат се на повърхността на водата и там се взривяват. После газът се издига във въздуха. Всеки кораб, попаднал в метановия мехур отива на дъното. Тези гигантски газови мехури са способни да свалят и намиращ се във въздуха самолет.

(Учител) Внимание, деца, кацаме! Намираме се на остров Сан Салвадор – един от Бахамските острови.​​​​​​​ Не напразно това ни е първата спирка в Северна Америка. Този остров е свързан с една история,която променя човечеството. С какво свързвате този остров?  Нека само момчетата да ми отговарят.

Ето и кой ще изиграе и този велик мореплавател. (дете излиза навън и чака)

 Моля, останалите да влезете в ролята на местното население, а то е ?  .......................

Хайде,сложете си индианските пера.

 И нека да покажем типичните американски индианци. Кой има тяхна рисунка? (Изобразително изкуство)

Христофор Колумб  (ученик влиза в ролята)

Нашият Христофор Колумб
Индианчета

Госпожа Гачева стана фен на местното население – индианците

Толкова път изминах, за да търся Индия –тази чудна страна на бляскави скъпоценности, финни платове  и вкусни подправки. И ето след почти три месеца плаване с моите кораби намерих Индия. Слизам на този остров,за да разгледам и изследвам моята Индия. Но какви са тия странни хора, сигурно са местните жители. Кръщавам ги индианци, защото живеят в Индия. (индиански викове)

Вие не разбирате явно какво говоря, но да ви се представя: Аз съм Хистофор Колумб! Тръгнах на запад от Европа, през целия Атлантически океан, за да търся вашата земя! Аз открих Индия!

(Учител) Както казахме, деца, Колумб до края на живота си живее с мисълта, че е открил Индия.

Кой мореплавател прави известно откритието на новия континент? ​​​​​​​

Отправяме се към Съединените американски щати. Още на летището ми дадоха един лист с информация за страната, който трябва да ви го прочета, но той е на английски. Дали ще го разберем. Имам нужда от помощ, за да го преведем.(Английски език)

(превод)

– Това е третата най-голяма страна по площ и население в света. Страната е федерация с 50 щата и 1 федерален окръг, който е столицата Вашингтон. Два от щатите са извън нейните държавни граници –това е щата Аляска и щата Хавай.Официален език е английския.

 Моля,да покажем националният флаг на държавата. (Изобразително изкуство)

Първата ни спирка в Щатите ще е най-големият американски град – Ню Йорк.

Възникнал е като пристанище, построено от холандски колонисти през 1624 г., които както и други европейци тръгват към новата земя открита малко по-рано от Колумб. В началото се е казвал Нов Амстердам, а след това минава под контрола на англичаните, които го преименуват на Ню Йорк.

Градът се разраства изключително бързо и е привлечен от милиони мигранти от целия свят. В наши дни е един от най-големите финансови и културни средища в света.

Още на влизане ни посреща Статуята на свободата – символа на Ню Йорк.          

Ученик: Статуята е проектирана от конструктора на Айфеловата кула и е подарък от Франция за Америка в знак на приятелството между двете нации в чест на стогодишнината от независимостта на Съединените американски щати. Представлява римската богиня на свободата Либертас, облечена в тога, държаща факел в издигнатата си дясна ръка и правна книга в другата. В тази книга е изписана датата на подписването на Американската декларация за независимост. С тази Декларация, е обявено че САЩ вече не са Британска колония а са независима държава. Подписана е на 4 юли 1776 г. и от тогава това е официалния празник на държавата.

Учител: Градът е известен с високите си небостъргачи, разкошните паркове, огромни мащабни мостове, най-добрите фондови борси, както и много световни развлектелни комплекси. Един от тях е „Медисън Скуеър Гардън“. В тази голяма зала се организират много концерти и спорти състезания. Именно тук се играят най-добрите мачове от NBA – Националната баскетболна асоциация. Това е най-престижната световна мъжка професионална баскетболна лига. Най-известните баскетболисти на всички времена са американци – Майкъл Джордан, Шакил О'Нийл и др.

Този спорт тренирате и вие деца, така че кажете ни на нас дамите кой елемент от баскета виждате на снимката? Някой ще излезе ли да ни го покаже? (Физическо възпитание и спорт)

Стефчо ни показва основните действия в баскетбола.

Типичната музика, която ще чуете тук е ето тази!  Кой ще каже как се нарича тази музика? – Да това е Хип-Хоп (рап).

Кой ще ни покаже типични американски рапъри?

Ученик: Хип-Хопът или още Рап е стил музика, който се е зародил 1980 година, по улиците на крайните квартали на Ню Йорк, а впоследствие придобива голяма популярност по клубове в Щатите и в целия свят. Хип-Хопът съчетава в песен , изобретателна игра с думи, които се рапират. В оригиналния Рап се е пеело-говорило за проблеми с расовата дискриминация на чернокожото население в Щатите, както и за половата дискриминация най-вече към жените. Така и възникват типичните хип-хоп танци. Ученикът започва да танцува. (Музика)

Ивайло ни разказва за Хип-Хопа

Всички сме рапъри

Учител: Отправяме се към централната част на континента – Централните равнини.​​​​​​​ Тази област се нарича Алея на торнадата. Торнадото е едно от най-грандиозните природни явления. Защо се образува точно тук?

В тези части е роден и „бащата на американската литература“, знаете ли кой е той? – Марк Твен! (Литература)

Време е да си сложим шапките и шаловете, защото се отправяме към Аляска.

Защо ще ни трябват тези топли шапки и шалове?

Както споменахме по-рано, Аляска е 49-я щат на САЩ, най-големия по площ и е извън граничната територия на страната. Историята на Аляска е интересна, така че кой се е подготвил да ни прочете за нея?

Ученик: Аляска е едно от най-студените места за живеене, с измерена най-ниска температура – 62оC. Това е щата на лосовете. Тук е разположен най-високият връх в Северна Америка Мак Кинли – 6168 м.

Населена е най-вече с индианци и ескимоси. Местните жители я наричат „Алиеска“ , което означава „голямата земя“ .Столицата е малкото градче Джуно, което е недостъпно за автомобили, стига се до града само с лодка или самолет. В началото Аляска е била територия на Русия, но през 1867 г. „куфарът с лед“ е продаден на САЩ за 7,2 милиона щатски долара. За американския Конгрес сделката изглежда изключително неизгодна, защото е свързана със значителни разходи по поддръжката на това огромно и отдалечено място. Но новата територия се оказва богата на нефт и златна руда.Към края на 19. век хиляди души се отправят към Аляска с мечти за богатство – така известния период „Треска за злато“. Оказва се, че това е най-глупавата сделка на Русия.

В Аляска е много студено

Моля, да покажем ескимосите, които живеят тук. Кой ги нарисува? (Изобразително изкуство)

Тръгваме от Аляска и отиваме към щата Калифорния, където се намира Силиконовата долина.

Ученик: Това е територията, разположена между Сан Франциско и Сан Хосе. Тя е дом на компании за стотици милиарди. В лабораториите на тези компании работят световноизвестни физици, които са разработили атомните часовници.Тук се намират високотехнологични корпорации, които произвеждащи компютри, хардуер и електроника, разработващи софтуер и облачни технологии.

Учител: Сега ще ми помогнете да разбера с какво се занимават те.

Apple – производство и продажбанапотребителскаелектроника, компютъренсофтуер и персоналникомпютри;

HP – принтери, персонални компютри и сървъри;

Google – създали са алгоритъм за уб страници по ключова дума-търсачка;

AMD – e сред най-големите производители на флаш-памет;

Intel – производството на микропроцесори;

Cisco – се насочва към пазара на Интернет видео и пуска първите IP телефонни централи;

Adobe – създава Photoshop, програма за графична обработка;

Facebook -  най-голямата безплатна онлайн социална мрежа в света;

eBay - уебсайт за онлайн търговия.

Отправяме се към Колорадското плато в Кордилерите.  Тук се намира Гранд Каньон.​​​​​​​ Разположен на река Колорадо, дълъг 320 км и дълбок 1800 м на места. В продължение на милиони години реката е рушила и дълбала скалите, докато си е проправяла път между тях и е създала многоцветна дълбока пропаст с отвесни стени.​​​​​​​

Напускаме САЩ и се отправяме на юг. Ние сме вече в Мексико. Holla, amigos!

Населението на страната е представено най-вече от метиси – смесица между испанските заселници и индианците. Изповядват най-вече християнството –католицизма. Официалният език е испанският. Мексико е любима туристическа дестинация.

Отиваме в древния  Чичен Ица – града на маите и толтеките.

 Ученик: Маите са индиански народ, чиято цивилизация достигнала своя разцвет през X век. Характерно за календара им е, че в него няма нито начало нито край – времето за маите се движело в кръг и всичко се повтаряло отново и отново. Такова понятие като край на годината за тях не съществувало – имало само ритъм на планетарните цикли.

Маите считали жертвоприношенията за истинска чест и то човешките жертвоприношения. Имали сериозни познания по геометрия, математика, астрономия, строителство, извършвали мозъчни операции.

Маите са открили играта с топка, нещо подобно на днешния футбол. От тази древна цивилизация имаме запазени множество пирамиди, дворци, каменни постройки, идоли.

Учител: Най-известен е Храмът на Кукулкан. Храмът представлява 9-степенна пирамида, висока 24 метра. Има широки стълбища по всяка една от страните. На върха и в основата на пирамидата са изсечени главата и опашкатана пернатият змей Кукулкан.

По време на пролетното и есенното равноденствие (Кога са те?) слънчевите лъчи така падат върху камъните на пирамидата, че змея като че ли оживява и извивайки се започва да изпълзява от храма.

Мексико е родина на шоколада, авокадото, домата, царевицата, ванилията и лютата чушка.​​​​​​​ Типичната мексиканска храна е тортиля и начос, задължително гарнирани с гуакамоле и чили чушлета.

По улиците на Мексико ще срещнем техните музиканти – Мариачи. Те използват акустични китари и носят сомбреро – широка мексиканска шапка. (Ученици влизат в ролята на мариачи) Ето, и типичната мексиканска музика. А докато се наслаждавате на музиката, аз ще Ви почерпя с начос!

Нашите мариачи

Опитахме начос

Последната ни спирка е Хавайските острови. Алоха!

Ученик: Откривателят им Джеймс Кук ги е нарекъл Сандвичеви острови, в чест на Графа на областта Сандвич в Англия, който е платил за тази негова експедиция. А този граф обичал да играе карти и да не става с часове от масата и наредил на прислугата си да му сложат парче месо между две филии хляб, за да може да държи храната с едната ръка, а другата да му е свободна за картите и да не се налага да става от хазартната маса за специалната вечеря. Така идва и името на сандвича.

Ученик: Архипелагът се състои от 24 вулканични и коралови острова. Най-големите от тях са обитаеми. Хавайските острови имат смайваща красота със своите безкрайни плажове, действащи вулкани, зелени палми и изумрудени вълни.​​​​​​​ Хавайте са едни от най-посещаваните туристически места на Земята.​​​​​​​ Вълшебните думички по тези места са „туристи”, „кафе”, „ананаси”.​​​​​​​ На Хавайте се намира втората по големина в света ананасова плантация, която дава рекордни добиви от сочния жълт плод.

Тук ще срещнем палитра от хора с различен произход, местни и пътуващи – самоанци, хавайци, китайци, японци, маори, канадци, таитяни, виетнамци, испанци, шотландци, ирландци, италианци и други етноси.

Един от най-известните празници е Първа пролет – традицията е правенето на гердан от цветето Лей и всички са закичени с тези гердани. Герданът Лей е символът на Хавай.(Ученичка показва облеклото)

Ето и хавайската музика, която ви пожелавам да танцувате някой ден на златните пясъци на Хаваите!

Благодаря Ви!

И нашата хавайка

Автор и снимки: Ивелина Гачева

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Бохинското езеро в Словения

ггф