Първият частен космически телескоп ще търси полезни изкопаеми на астероиди

Телескопът, наречен Arkyd 3, е малък апарат, предназначен да тества технологията, която компанията планира да използва в бъдещата си флота от телескопи, търсещи астероиди. “Мисията ще бъде изпитание за ключовата технология и софтуера на апарата”, казва говорителят на фирмата Стейси Тирн. Космическата сонда, която е дълга 33 и широка 10 сантиметра, ще излети заедно със следващия товарен полет към Международната космическа станция. 
 
 
Planetary Resource се подкрепя от кинорежисьора Джеймс Камерън, изпълнителния председател на Google Ерик Шмид и основателя на X-Prize Питър Диамандис. Компанията планира да вложи милиони долари, за да изпрати в орбитата на Земят десет космически телескопа Arkyd 100, които да засичат съдържащи метал астероиди в дълбокия Космос. 
 
Екипът, разработващ технологията. Снимка: Уикипедия
 
След откриване на подходящ астероид, Planetary Resources ще изпраща специална версия на телескопа - Arkyd 200, която да го прихване и да оцени наличността на ценни метали като платина и злато в близост до повърхността му. Най-накрая армия от роботи-миньори - Arkyd 300, ще се приземят на астерода. Такава е визията за бъдещето, а в момента компанията набира финансиране на разработката на Arkyd 100, чиято технология Arkyd 3 ще тества. 
 
 
 
Източник: ИА Фокус

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Арката Дирхолей – един от символите на южното крайбрежие на Исландия