Първи снимки на Меркурий от европейската космическа мисия BepiColombo

Европейската космическа мисия BepiColombo изпрати първите си снимки от Меркурий. Целта е сателитът да достигне до Меркурий до края на 2025 г.

Първите снимки на мисията на Меркурий бяха заснети от камери за наблюдение с ниска резолюция отстрани на сондата, тъй като за момента това са всички налични.

Източник: Европейска космическа агенция

Сателитът в момента не е готова да внедри своите научни камери с висока разделителна способност. Всъщност той се състои от две части в едно. Едната част е разработена от Европейската космическа агенция (ESA), другата част от Японската космическа агенция (JAXA). Начинът, по който тези два компонента са опаковани за пътуването до Меркурий, запушва отворите на основните камери.

Черно-белите снимки започнаха да се получават на Земята на 2 октомври 2021 г. След като всички бъдат обработени, се очаква Европейската космическа агенция да ги пусне заедно под формата на късометражен филм.

Вижда се повърхност с кратери, но също и области, които са били изгладени от огромни изливания на вулканична лава. Някои от по-ярките области са места, където е имало вулканични експлозии в далечното минало, а също се вижда къде повърхностният материал се разсейва в космоса.

Източник: Европейска космическа агенция

Европейският и японският елемент на мисията ще се разделят, когато влязат в орбита при Меркурий и изпълняват различни роли.

Европейската част е проектирана да картографира терена на Меркурий, да генерира профили на височина, да събира данни за структурата и състава на повърхността на планетата.

Приоритет на японската част е да изследва магнитното поле на Меркурий. Той ще изследва поведението на полето и взаимодействието му със „слънчевия вятър“.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Около Смолянските езера

ггф