Първи географски фестивал – Ямбол (25-26 април 2015 г.)

На 25 и 26 април 2015 г. град Ямбол за пореден път ще бъде географска столица на България. Там ще се проведе Първият географски фестивал в България! Страхотно, нали! В рамките на два дни Градът на Диана ще бъде домакин на географския празник и ще запише нова страница в историята на географската общност в страната ни. 
 
 
Какво ще се случи на фестивала?
 
- интерактивно и практическо състезание за ученици в уникален за България брейн-ринг формат*; 
- мултимедийна презентация на географа и пътешественик проф. Румен Пенин;
- географска фотоизложба;
- празнична географска вечер и забава;
- екскурзия до НАР „Кабиле”; 
- организиране на тематични щандове с географска литература;
- представяне на стари географски карти и книги за Ямболския край;
- обявяване на победителите в два национални конкурса (за ученици и за учители), организирани от Географ БГ;
- и много тематични географски изненади и забавни моменти.
 
 
Организаторите
 
Съорганизатори на географските празнични дни са Математическа гимназия „Атанас Радев” – гр. Ямбол и клуб „Млад географ” към МГ; НТС – Ямбол; Български географски портал - Географ БГ; Асоциация на професионалните географи и регионалисти – клон Ямбол”; Българско географско дружество; Катедра „География и методика на обучението по география", Шуменски университет; издателство „Булвест 2000”. Географският празник ще се проведе със съдействието на община Ямбол, община Тунджа и НАОП - Ямбол. Организационният комитет за провеждане на мероприятието е в състав: проф. Р. Пенин, ас. Д. Желев, Г. Бодуров, Р. Цингова, В. Сулеменко, Ст. Минева, Ю. Върбанова, инж. А. Ангелов, А. Китев. 
 
 
Как може да се участва?
 
Участието във фестивала е безплатно и става със заявление – индивидуално (като гост) или отборно (за ученическо състезание). Необходимо е да се попълни заявление, която да се изпрати на организационния електронен адрес на фестивала.
 
 
Ученическо състезание
 
Форматът на състезанието по време на фестивала предвижда провеждането на отборно състезание - Географиада. Заявлението за участие е отборно и се попълва от ръководителя на отбора (учител по география). Всеки един отбор, който участва, трябва да има ръководител и трябва да бъде съставен от 4 ученици-състезатели – двама до 7. клас и двама до 12. клас*. Допуска се и втори учител-придружител на отбора. Един от учениците трябва да бъде посочен за капитан на отбора. 
 
 
Самото състезание ще е интерактивно състезание, в което участниците ще трябва да отговарят като отбор на въпроси в рамките на определено време. Въпросите ще бъдат задавани чрез мултимедия, а надпреварата ще бъде проведена от модератор и пред публика. Тематиката на въпросите ще покрива сфери на географското познание, застъпени в обучението по география от 5. клас до 12. клас. 
 
 
За отборно състезателно участие, моля, свалите заявлението ТУК и го изпратете попълнено на geografski.festival@gmail.com
 
 
 
Индивидуално посещение на фестивала
 
 
Всеки може да се включи във фестивала като гост и зрител на отделните прояви – състезания, презентации, изложби и други. За да се участва в прояви (празнична вечеря, екскурзия, настаняване в хотел), където от организационна гледна точка се изисква предварителна бройка, е необходимо условие е да се попълни ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ИНДИВИДУАЛНО УЧАСТИЕ и да се изпрати попълнено на geografski.festival@gmail.com .
 
 
Важни срокове:
 
- 1 април – краен срок за подаване на заявления за участие във фестивала;
- 15 април – краен срок за изпращане на материалите за участие в двата конкурса на Географ БГ;
 
 
 
За участниците във фестивала е предвиден сертификат, а за победителите в конкурсите и състезанията – награди. И нека бъде Географски фестивал! 
 
 
 
За въпроси, свързани с фестивала, пишете на geografski.festival@gmail.com .
 
 
 
*Брейн-ринг е оригинален състезателен формат, който се използва за ученически и студентски състезания, в които се участва като отбор. В рамките на определено време отборите имат право да обсъдят и дадат отговор. Форматът е подходящ за провеждане пред публика.
 
**При записването на голям брой отбори и невъзможността на залата да поеме такъв  брой участници организаторите си запазват правото да организират селекционен кръг или да преустановят записването на отбори за участие.
 
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

6 Коментара - Първи географски фестивал – Ямбол (25-26 април 2015 г.)

МС (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Страхотна инициатива! Браво!

Александър Дойнов (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Браво на инициаторите! Такива празници са истинско възрожденско тържество за хората от провинцията!

Лили Диманова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Подкрепям подобни инициативи в нашата географска гилдия.Успех на този първи по рода си фестивал и браво на колегите от Ямбол, че пак са поели присърце инициативата.

Мария (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Чудесна инициатива. Географското обучение определено се нуждае от такива срещи. Странен ми се вижда обаче регламентът, който изключва от участие професионални и езикови гимназии, а също и голяма част от основните училища. Дано организаторите да коригират регламента за следващата година.

До Мария (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Прочете регламента внимателно - никъде не се изключват посочените от вас училища. Те просто трябва да сформират общ отбор с друго училище, където се обучават деца в съответните класове.

Tania Kazalova (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Поздравления за идеята и успех на мероприятието!

Сподели

Снимка на деня

Бохинското езеро в Словения

ггф