Пропастната пещера Колкина дупка е новата най-дълбока пещера в България

Пропастната пещера се намира близо до с. Зимевица, община Своге, област Софийска. Входът й е на 1285 m надморска височина, в близост до билото на Понор планина, част от Стара планина. 
 
За първи път пещерняците от местния клуб Под Ръбъ” посещават пещерата през 2007 г. Тогава тя е с едва 85 m измерена дълбочина. През 2009 г. спелеолозите откриват внушителен отвес, който ги отвежда в нова и непозната дотогава част на Колкина дупка. Необходими са четири години /до 2013 г./, за да се стигне до ново откритие, което им дава надежди, че пещерата има наистина огромни мащаби. През 2017 г. е голямо откритие, което я прави най-дълбоката пещера в България до момента (-408,5m). Тя „изпреварва” Райчова дупка, която до скоро държеше рекорда със своите -387 m.
 
В Колкина дупка има няколко реки, красиви водопади, огромни галерии и изключително трудно достъпни части. Все още краят на пещерата не е достигнат и експедициите в този обект ще продължат. Според хидрогеоложки изследвания районът има потенциал да достигане до 800 m денивелация и галерии с развитие в дължина до 10 km.
 
Такъв тип пещерна система е изключително сложен за изследване поради неприветливите условия, през които спелеолозите трябва да си проправят път - тесни пасажи, отвеси обливани от вода, полунаводнени галерии и др.
 
Големият 40 m отвес на старо-ново дъно, сн.: Александър Лазаров
 
Проучването на подобен тип пещери изисква дълъг престой под земята от две, три и повече денонощия. За това е необходимо организирането на лагери, в които пещерняците да могат да нощуват, ако изобщо направят разлика между деня и нощта. Престоят под земята е свързан с постоянен студ, влага, преодоляване на тесни пространства, липса на удобства и постоянно търсене на път все по-навътре и навътре в пещерата.
 
В тези условия човек е подложен на непрестанно физическо и психическо натоварване. Нужни са поддържащи групи спелеолози на повърхността, които да оказват помощ на влизащите и излизащи пещерняци. Необходима е екипна работа на много хора, мотивирани единствено от безкористното желание човешки крак да стъпи на ново място.
 
Освен емблематичния характер на географското откритие, за поколение изследователи от пещерен клуб Под Ръбъ” Колкина дупка ще остане позната като олицетворение на постигнатите цели и сбъднатите мечти. Според спелеолозите от клуба изследванията на пещерната система навлизат в най-тежкия си, но и най-интересен за момента етап. Ниските температури, тесните пасажи, дълбоките отвеси и завидното разстояние за преминаване правят Колкина дупка една от най-тежките за проникване и изследване пещери в България.
 
 

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Врачешкият манастир "Свети Четиридесет мъченици"

ггф