Пролетен морски уикенд в Поморие

Пролетен морски уикенд в Поморие

 
Тази ранна пролет ще ви разходя до морето. Да, до морето, този уикенд сме в Поморие. Ще кажете, че не му е времето, че е студено, на море – само лятото. Да, ама не! 
 
 
Морето има своето очарование през всеки сезон. А сега, в ранната пролет на 2017 година е слънчево, топло, с лек студен ветрец, който да ни напомня за отминалата зима. 
 
 
 
Поморие е съвременен туристически град, разположен върху едноименен тесен, скалист полуостров, вдаден 3,5 km навътре в Черно море, на северозападния бряг на Бургаския залив. 
 
 
От юг, изток и североизток градът е заобиколен от морето, от север – от Поморийското езеро, като само от запад-северозапад, чрез тесен провлак, заливан твърде често от морето, се свързва с Поморийското поле, което е част от Бургаската низина.
 
 
 
Хилядолетни солници, намиращи се до Поморие в наши дни рядко привличат вниманието на  минаващите край тях всяко лято десетки хиляди летовници, жадуващи за шезлонг и морска гледка на първа линия в Слънчев бряг. 
 
 
Това все пак означава, че в цялата лудница на летния морски туризъм остават и по-тихи места и то недалеч от цялата шумотевица и суета.
 
 
Поморие е разположен на прелетния път Виа Понтика и е място с тесен фронт на миграция за мигриращите реещи се птици от значителна част на Северна, Източна и Централна Европа. На територията на Поморийското езеро са установени 269 вида птици.
 
Първите щъркели долитаци по Виа Понтика
 
Старото рибарско пристанище има своята романтика. 
 
 
Сутрин, рано, можете да си купите прясна риба директно от лодките и старите рибари да ви разкажат техните интересни рибарски истории. 
 
 
Кои от историите са истина, кои са измислени – това знае само старата лодка и закърпените мрежи на стария рибар.
 
 
 
 
Освен старото рибарско пристанище в Поморие има изградено едно от най-модерните и красиви рибарски пристанища по Черноморието. Това е един изключителен проект, не само, за да съхрани рибарството като поминък, не само, за да даде нов дом на рибарите, но и ще даде и нов тласък за икономическото развитие на града.
 
 
 
Това е моята кратка разходка, уикенд разходка на море, ранно, пролетно море.
 
 
Дали ще се разходите по пясъка и ще съберете красиви мидички и рапани, или ще се разходите из уличките на Поморие и по тихите алеи покрай солниците, вие ще решите. 
 
 
Надявам се да ви хареса и на вас!
 
Автор: Ивона Кръстанова
 

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Долината на река Младежка в Странджа планина

ггф