Програма в Бургас за REFRESH: Европейска нощ на учените

ПРОГРАМА В БУРГАС

ОУ „Иван Вазов“ – кв. „Банево“

14:00-14:30

Лаборатория REFRESH

Клуб „Млад учен“ при ОУ „Иван Вазов“

Учениците от клуб „Млад учен“ към училището, с ръководител Недялка Недялкова, представят научни опити в областта на физиката и химията. Целта на тези демонстрации е светът на науката да стане по-близък и разбираем за децата.

Археологически музей Бургас

18:00-20:00
Магия REFRESH
Щандове с експерименти, демонстрации и опити:

  • В Археологическия музей на Бургас

Вратите на Археологическия музей в Бургас ще бъдат отворени за жителите и гостите на града в рамките на програмата за Европейска нощ на учените.

  • Географски хоризонти с Географ БГ

Демонстрационен щанд с географски карти, компаси, глобуси, пъзели и други.

  • Космически предизвикателства

Щанд на образователна програма „Космически предизвикателства за деца“ с демонстрации на космически технологии и разработки.

  • Композитни материали

Какво са композитните материали, как работят големите мелници в праховата металургия и как от тях се получават суровини за металните матрични композитни материали? Отговорите ще научите от д-р Йована Ружич, стипендиант по програма Мария Склодовска Кюри, работеща по проекта DeMoMet в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН.

18:00-21:00

  • Химически чудеса с Корпуса за бързо гърмене

Химиците от Корпуса за бързо гърмене при Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ ще покажат чудесата на химията отблизо и със своите зрелищни опити и експерименти ще ви убедят, че са истински магьосници. 

СУ „Епископ Константин Преславски“

14:00-16:00

Наука в града REFRESH

Бургаска Географиада

Интерактивно отборно състезание за ученици по формата брейнринг от община Бургас. Отборите се регистрират предварително в сайта на Географ БГ (www.geograf.bg).

16:30-17:30

Наука в града REFRESH

Климатичните промени и географското образование

Обучение с цел повишаване на професионалната квалификация от учителите по география и икономика по въпросите, свързани с климатичните промени.

Събитието е подходящо за учители по география. Повече информация можете да намерите на сайта на Географ БГ (www.geograf.bg)

Експо център „Флора“

18:30-18:45

Наука в града REFRESH

Откриване на Европейска нощ на учените 2019

Церемония по официално откриване на REFRESH: Европейската нощ на учените 2019 в Бургас.

Наука в града REFRESH

Серия от представяния, презентации и дискусии на учени в зала 2:

  • 18:50-19:30

Полимерните замърсители – тихата заплаха за човечеството

Научнопопулярна презентация от проф. д-р Севдалина Турманова за приложението на полимерите като доказани високотехнологични материали и опасностите от тях като замърсители на околната среда.

  • 19:30-20:30

Глобализация, мултикултурализъм и бъдещето на Европа

Доц. д-р Георги Бърдаров споделя за културното разнообразие в Европа и предизвикателствата през XXI век, свързани с мултикултурализма.

  • 20:30-21:00

Регенерация на градското пространство и преход към интелигентен град

Антонина Атанасова разказва за възстановяването на изоставени градски пространства в контекста на развитието на „умни“ градове.

  • 21:00-21:30

Пластмасосфера – новата обвивка на Земята

Д-р Димитър Желев за замърсяването с пластмаса в света и предизвикателствата пред човечеството и дивата природа.

Събитията се извършват в партньорство с Община Бургас, Регионален исторически музей – Бургас, СУ „Епископ Константин Преславски“, Българско географско дружество, ПК „Мусагена“, Корпус за бързо гърмене и Космически предизвикателства.

Иновативният проект Refresh е финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“, Договор No 818879. Европейската нощ на учените е мега събитие, което всяка година се провежда по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света.

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Паметникът "Шипка" в Стара планина

ггф