Програма на Географ БГ за Европейска нощ на учените 2020 Fresher

Географ БГ се включва в Европейска нощ на учените 2020 Fresher с поредица от научнопопулярни онлайн презентации на 27, 28 и 29 ноември 2020 г. Нашата организация стои зад програмата в градовете Бургас и Сливен и заедно с партньорите ни от ПланетУм и Музея на текстилната индустрия ще излъчваме в интернет популяризиращите науката събития.

Програма в БУРГАС

Не пропускайте във facebook страницата на Географ БГ и facebook страницата на научен център „ПланетУм“:

27 ноември

10:00 – 10:15 ч. Наука в града FRESHER: Умно поливане на цветя

Екипът на образователна инициатива „Академия РОБОТИКА“ обича растенията, но понеже има много занятия понякога забравя да ги полее и ето затова са създали робот, който да върши това вместо тях. Не пропускайте заниманието на АКАДЕМИЯ РОБОТИКА и ще научите как с помощта нa платката Micro:bit и подръчни материали можете да си направите автоматична система за поливане.

Подходящо за деца на 7 – 11-годишна възраст.

20:00 – 20:25 ч. Наука в града FRESHER: В корените на българското въздухоплаване

Ще излетим нависоко, но ще се вгледаме дълбоко надолу, за да открием корените на българското въздухоплаване. Ще се запознаем с една забравена, но интересна личност – Харалампи Джамджиев (1875 – 1961) – авиоконструктор, предприемач и автор на едни от първите български летателни апарати. През 1902 г. Джамджиев завършва и прави кратки полети със своя орнитоптер – летателен апарат, по-тежък от въздуха, при който летенето се извършва от подвижни криле, които, задвижвани от пружина, извършват големи бързи махове. През 1911 г. той патентова в Париж и „нова система аероплан“. Джамджиев проектира и снаряд, наречен от него „крилат снаряд“, няколко плавателни съда и прави още доста интересни неща. С този интересен човек ще ни запознае Антон Оруш от Sandacite.BG – колекционер на българска техника и автор на „Голяма книга за българската техника“ (2019).

20:30 – 21:00 ч. Наука в града FRESHER: Мистерията на канала и тайните на пречистването на отпадъчни води

Питали ли сте се какво се случва с водата, след като я използваме? Хабим ли я или я връщаме на природата? Защо пък да трябва да се пречиства отпадъчната вода? Отговорите на тези и много други интересни въпроси, свързани с пречистването на отпадъчни води, открийте в представянето на д-р инж. Добрил Вълчев от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

28 ноември

10:00 – 10:15 ч. Магия FRESHER: Как роботът Wall-E търси растения?

Екипът на образователна инициатива „Академия Роботика“ ще покажи на малки и големи аналог на робота Wall-E, как роботчето търси живот, какви сензори използва и как това може да ни помогне да намерим потенциални форми на живот в Космоса.

Подходящо за деца на 7 – 11-годишна възраст.

18:30 – 19:20 ч. Наука в града FRESHER: Човешкият отпечатък върху българската природа

Ние хората оставяме различни видове отпечатъци върху природата – унищожаваме живи организми, променяме земното покритие, изменяме температурата, внасяме химични вещества, причиняваме физични въздействия и т.н. Българската природа е много важна част от националния капитал на България, но до каква степен сме успели вече да я трансформираме? За различни аспекти на човешкия отпечатък върху природата ще говори гл. ас. д-р Димитър Желев, преподавател в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и съосновател на Географ БГ.

29 ноември

18:30 – 18:45 ч. Наука в града FRESHER: Зрелищна наука с Корпуса за бързо гърмене

Корпусът за бързо гърмене е сред организациите, които нямат нужда от представяне. Феноменални, атрактивни, експлозивни – момчетата и момичетата от Корпуса винаги успяват да покажат най-зрелищната страна на химията и да пленят сърцата на малки и големи със своите знания. Нека погледнем в света на химията с безброй невероятни действия на химичните вещества и елементи.

 

Програма в СЛИВЕН

Не пропускайте във facebook страницата на Географ БГ и facebook страницата на Националния музей на текстилната индустрия – Сливен:

27 ноември

11:00 – 11:15 ч. Растения – множества на болестите

Знаете ли, че растенията също като хората боледуват от различни болести. Понякога причинителят е невидим, но често е и добре забележим като въшките например. Не пропускайте дигиталното занимание на образователна инициатива „Академия Сметало“, за да научите за някои основни дефицити и проблеми при флоралните ни приятели, да ги отделите в множества и да откриете какво значи сечение при операциите с множества.

Подходящо за деца на 7 – 11-годишна възраст.

18:00 – 18:50 ч. Наука в града FRESHER: Уикипедия и пандемията от COVID-19

По какъв начин се отрази пандемията на най-голямата свободна онлайн енциклопедия – Уикипедия? Какво търсят хората като информация? Станаха ли по-активни редакторите? Има ли „фалшиви новини“ в Уикипедия? Всичко това ще разкаж един от  най-активните уикипедианци в България Спасимир Пилев от Уикипедия.

19:00 – 19:50 ч. Наука в града FRESHER: География и Big Data

По какъв начин географията може да използва големите обеми от данни и да прави „открития“ в ерата на дигиталните технологии? Това ще разберем от Иван Иванов – Suricactus – географ и програмист, безспорно интересно съчетание на умения и знания. Иван сам определя себе си като географ по дух и програмист по професия. Завършил е география в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, а в близко бъдеще му предстои защита на дипломна работа в ITC, University of Twente, Кралство Нидерландия. Вярва силно в темите за отворен код, отворени данни, отворен свят.

28 ноември

11:00 – 11:15 ч. Растения – алгоритъм на живота

Какво е алгоритъм? Само компютрите ли ги използват? Разбират ли роботите от алгоритми? А хората и растенията? Присъединете се към заниманието на образователна инициатива „Академия Сметало“, за да създадете алгоритъм на живота на едно растение.

Подходящо за деца на 7 – 11-годишна възраст.

20:00 – 20:50 ч. Наука в града FRESHER: Градско планиране и пандемия

Барселона е един от най-посещаваните градове от туристи в света. Милиони хора се възхищават на невероятното градско планиране и архитектурния облик на града. Барселона е град, сочен за урбанистичен идеал. Знаем ли всъщност, че характерната планировка на Барселона е резултат от огромно преустройство на града през XIX в., целящо превенция на епидемии? Каква е ролята на градското планиране в овладяването на епидемии и пандемии? Отговорите на този въпрос ще ни даде д-р Велислава Симеонова, преподавател в Университета на Барселона и експерт по устройство на територията.

29 ноември

19:30 – 20:20 ч. Наука в града FRESHER: Медицинската география – актуална наука в годината на пандемия

Географията и медицината могат да си партнират. Това партньорство е особено важно в период на пандемия. Какво представлява медицинската география и какви са нейните силни страни разказва докторант Теодора Димитрова от Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Пролетна панорама към Пирин от село Добърско

ггф