Професия географ: Зорница Йовчева

Професия географ: Зорница Йовчева

Географ БГ: С какво се занимаваш на работа?
 
Зорница Йовчева: В момента съм консултант по дизайн на мобилни технологии в сферата на туризма. Това е страхотно интересна работа, предимно защото е свързана с двете ми най-големи страсти: дизайн на софтуер за мобилни устройства и геоинформационни технологии.
 
 
 
 
Географ БГ: Как реши да учиш за Земята?
 
Зорница Йовчева: Когато бях на 10 прочетох една книжка за вулкани и земетресения и от тогава най-голямата ми мечта беше да съм изследовател и да уча за природните стихии.
 
Географ БГ: Какво научи в университета?
 
Зорница Йовчева: Ужасно много неща. Имах невероятния късмет да уча от велики преподаватели като Пенин, Пимпирев, Векилска, Кендерова, Балтаков, Бърдаров, Коцев, Кънев, Николова, Чолакова и много други. Тези познания ми помогнаха много, когато започнах да следвам магистратура по Геоинформатика. Спомням си, че имахме задача по моделиране с ГИС, която изискваше добри познания по геоморфология и хидрология. Натрупаните познания ми помогнаха много пъти да се справя отлично и по-добре от колеги, които не са имали толкова добра теоретична подготовка.
 
 
 
 
 
Географ БГ: Има ли нещо, което академичното обучение не успя да ти даде и се наложи да наваксваш самостоятелно?
 
Зорница Йовчева: Университетското ни образование по География е доста широко, но за съжаление предимно теоретично. Като цяло съм много доволна от образованието ни в Университета, но липсата на ресурси за експерименти, практики и изследвания е нещото, което ми липсваше най-много. Ще е страхотно, ако в бъдеще студентите имат достъп до компютри, където да могат да се правят упражненията по информатика, ГИС и дистанционни изследвания.
 
 
 
 
 
Географ БГ: За какво мечтаеш?
 
Зорница Йовчева: Когато започнах магистратурата ми в Университета в Саутхемптън за първи път осъзнах какво означава да те уважават, заради това, че си географ. В страни като Англия и Америка отношението към географите и географията като наука е съсвем различно. Мечтая си положението в България да се промени и да има повече уважение към географите и географията като наука.
 
 
 
 
 
Географ БГ: Какво би казал на студентите географи, на които предстои да се ориентират професионално, да си търсят работа и да се сблъскат с трудностите в кариерата?
 
Зорница Йовчева: Географията е една от най-великите науки не само защото е ужасно интересна и всеобхватна, а защото дава уникална преспектива. Този уникален поглед над света е нещо, което ми е помогнало много в професионалното отношение. Въпреки, че професията ми сега изисква познания и в други сфери, все още ползвам познанията си по география и съм доволна, че професионалното ми развитие започна в СУ. Моят съвет към настоящите студенти е да се възплозват максимално от университета откъм условия за получаване на знание и да следват мечтите си. Образованието по география отваря много врати и много възможности за работа у нас и в чужбина.
 
 

Публикувано от geolub

2 Коментара - Професия географ: Зорница Йовчева

Преподавател (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Гордея се със Зорница! Един от най-добрите и любознателни студенти в практиката ми на преподавател. Сама и с желание и дух постигна много и съм убеден, че ще продължи така и занапред. Мечтата й бе да пътува и опознава света - пожелавам й го от сърце! Успех и в професионалния път на географ!

Петя/Antwerp (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Чувствам се малко като съучастник и ми е много хубаво. Когато ти за първи път видя Лондон, бяхме заедно. Видях го през твоите очи и беше още по вълнуващо..

Сподели

Снимка на деня

Панорамата от кулата на Джото, Флоренция

ггф