Професия географ: Катя Пяткова

Професия географ: Катя Пяткова

Geograf.bg: С какво се занимаваш в момента?
 
Катя Пяткова: В момента следвам докторантура в Университета в Екситър (University of Exeter). Докторантурата е на тема „Последици от наводненията върху сгради, трафик и обществено здраве“. По-конкретно, в момента правя модел на трафика на карибския остров Синт Мартен (Сен Мартен). 
 
 
Geograf.bg: Най-големият ти успех, с който се гордееш?
 
Катя Пяткова: Гордея се с това, че завърших с отличие хидроинженерна магистратура в един от най-престижните университети в тази сфера (Делфт, Нидерландия). Но едно от най-големите признания за мен не дойде от някой от професорите ми, а от една колежка от университета. Веднъж тя каза, че откакто ме познава, съжалява, че не е учила география вместо сторителство на сгради.
 
 
Geograf.bg: Има ли нещо, което образованието не успя да ти даде?
 
Катя Пяткова: Да, мисля че ме лиши от чувство за уседналост. Живях вече в 6 страни и нямам идея накъде ще повее вятъра след като завърша. Намирам тази несигурност донякъде креативна. Но понякога ми се иска да можех да мисля в по-дългосрочен план.
 
 
Geograf.bg: Защо реши да учиш в чужбина?
 
Катя Пяткова: Учих по програма "Еразъм" в Ливърпул по време на бакалавърската си степен и установих, че образованието в чужбина има доста какво да предложи. Когато настъпи кризата 2008 г. си казах, че това е добро време за учене, докато нещата се пооправят малко... Работих 3 години, за да спестя пари за магистратура в чужбина и накрая спечелих не една, а две стипендии. Страхотен късмет!
 
 
При крайбрежието, кръстено на геоложкия период Юра във Великобритания
 
 
Geograf.bg: Разкажи ни повече за твоята магистратура - би ли я препоръчала на други географи?
 
Катя Пяткова: Да, определено бих я препоръчала. Магистратурата е тип "Ерасмус Мундус" и е на тема „Управление на риска от наводненията“. Тя е спонсорирара от ЕС и покрива таксите, застраховки, няколко практики  (в Германия, Словения и Флорида) и месечни плащания (които не са особено щедри). Магистратурата дава невероятни хоризонти в личен и професионален план. Живях в 5 страни; срещнах невероятни хора; работих в компания, световен лидер в хидромоделирането. И всичко това за две години. Както споменах магистратурата е хидроинженерна, така че е нужна една сериозна доза целеустременост, особено когато става дума за предмети като механика на флуидите, машинно обучение и т.н.
 
 
Geograf.bg: Как минава един твой ден?
 
Катя Пяткова: Най-често изглежда така: 
Колело - четене - моделиране (трафик или наводнения) - колело - вечеря - колело - катерене - колело.
 
Като прибавим атмосферните условия, можете да си представите, че по някога не е много романтична най-често повтарящата се дейност – колоезденето.
 
 
В Прейкестолен, Норвегия
 
 
Geograf.bg: Намираш ли разлика в обучението по ГИС в България и навън?
 
Катя Пяткова: Да, смятам, че практическите занимания в чужбина са повече и по-креативни, но зависи от страната и от програмата, по която се учи. Като цяло тази забежка важи за повечето предмети. Даже и най-теоретичните предмети могат да се преподават значително по-атрактивно. Разбира се, в Софийския университет има някои изключителни съкровища откъм преподавателски капацитет. В същото време оцветяването на карта или блок-диаграма с моливчета е трябвало да остане в предишното хилядолетие.
 
 
Снимка с колеги от Масачузетския технологичен институт, където Катя печели стипендия за курс по моделиране на транспорта
 
 
 
Geograf.bg: Какво би посъветвала студентите по география, които сега търсят професионална реализация?
 
Катя Пяткова: По пътя си се срещнах с хора, които са отраснали във войни, в бежански лагери или в непонятна бедност. Разказите на тези хора ми показаха какво е воля. Затова мисля, че да се оправдаваме със ситуацията в България е несправедливо. 
 
 
Желая на географите да мечтаят, да са търпеливи и да не се предават. И винаги да поддържат пламъчето на любопитството и ентусиазма, толкова типичен за географите.
 
 
Geograf.bg: Катя, благодарим ти за това интервю!
 
 
 

Публикувано от geolub

3 Коментара - Професия географ: Катя Пяткова

Димитър Желев (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Браво, Катя! Радвам се, че откриваш нови хоризонти и че Географията е твоя пътеводна светлина. Давай смело напред!

Румен П енин (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Изключително ми е приятно да прочета интервюто на Катя, която е сред най-умните, любознателни и търсещи студенти, които съм имал през годините. Радвам се, че Географията й е помогнала да намери своя път в науката и съм убеден, че ще защити отлично докторската си теза и ще намери достойна реализация. Успех и занапред!

Катя (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Искренни благодарности Проф. Пенин! Страхотно съм поласкана!

Сподели

Снимка на деня

Родният дом на империатрица Жозефина - жената на Наполеон Бонапарт , о-в Мартиника

ггф