Професия географ: Калин Василев

Професия географ: Калин Василев

Географ БГ: С какво се занимаваш на работа?
 
 
Калин Василев: В момента съм Geographic Analyst  в компанията HERE Europe, която е част от Nokia. Ежедневните ми задължения включват дейности по създаването и постоянното поддържане в актуалност на пътната карта на България и Македония. Това е свързано от една страна с теренна работа, а от друга страна обработката на данните. Налага ми се да пътувам много (мечтата на всеки географ) и да опознавам  различни места и хора.
 
 
 
 
Географ БГ: Как реши да учиш за Земята?
 
 
Калин Василев: Няма някаква страхотна история за това. Бях математическа паралелка в гимназията (119-то СОУ малко реклама :), но просто не беше това, което исках. Реших да уча по-земни неща.
 
 
Географ БГ: Какво научи в университета?
 
 
Калин Василев: И много, и малко научих в университета. Както навсякъде има хора, които могат да те мотивират и такива, които могат да те накарат да си зададеш въпросъа какво точно правя тук. Към първата категория определено бих включил Пенин, Пимпирев, Коцев, Борисова.
 
 
 
 
 
Географ БГ: Има ли нещо, което академичното обучение не успя да ти даде и се наложи да наваксваш самостоятелно?
 
 
Калин Василев: Както в обучението ми по География, така и в магистратурата ми ГИСК в СУ за съжаление се набляга на теоретичните знания, а се пропуска по-важното - практиката с различен софтуер. Именно това е нещото, което трябва сам да наваксваш.
 
 
 
Географ БГ: Как би искал да се реализираш след 10 години? 
 
 
Калин Василев: Не чертая планове за толкова дълъг период. За момента ми е интересно това, с което се занимавам. Но предполагам, че ще се занимавам с нещо в тази сфера.
 
 
 
На терен дори в екстремни климатични условия.
 
 
Географ БГ: Какво би казал на студентите географи, на които предстои да се ориентират професионално, да си търсят работа и да се сблъскат с трудностите в кариерата?
 
 
Калин Василев: Всичко в живота е учене, труд и мнооого късмет. Най-хубавата работа е тази, която не чустваш като ангажимент, а като удоволствие, но всеки сам си прави изборите в живота си.
 
 
 
 
 
Географ БГ: Би ли потърсил реализация в чужбина? 
 
 
Калин Василев: Условията и уважението в чужбина са на много по-високо ниво. Това би била движещата сила, която може да ме накара да се реализирам в чужбина.
 
 
 
Географ БГ: Как виждаш бъдещето на ГИС професионалистите в България?
 
 
Калин Василев: Надявам се, светло. Това е една ниша, която ако се използва рационално, има голямо бъдеще. Но и ние като ГИС професионалисти, трябва постоянно да усъвършенстваме своите знания, за да бъдем конкурентни на пазара на труда.
 
 
 
Географ БГ: Благодарим за отделеното време, Калин!
 

Публикувано от geolub

1 Коментара - Професия географ: Калин Василев

Преподавател (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Радвам се, че имаш такава интересна работа и че пътуваш, нещото, което поддържа най-много географския дух! Успех във всичко!

Сподели

Снимка на деня

Поглед към най-високият връх на Тасос - Ипасрио

ггф