Процъфтява популацията на хипопотамите на Пабло Ескобар в Колумбия

Наркобосът Пабло Ескобар ръководеше търговията с кокаин в Колумбия през 80-те години на XX в. и постави властите в страната пред загадка дълго след смъртта си: какво да правят с бързо нарастващата популация на хипопотами, останали от частната му зоологическа градина на около 150 km източно от Меделин и на около 250 km северозападно от столицата Богота.

В зоологическата му градина е имало кенгуру, жирафи, слонове, лъвове, носорози и други екзотични животни, но дълго след падането на картела в Меделин, хипопотами на наркобоса са се разселили в региона. Докато останалите животни са умрели или са били преместени, хипопотамите са били изоставени поради големите разходите и проблемите с транспортирането им, поради размерът им и насилието, което е измъчвало района по това време.

Автор: Alvaro Morales Ríos, Wikimedia Commons, ss-by-sa 4.0
Автор: Alvaro Morales Ríos, Wikimedia Commons, ss-by-sa 4.0

Сега, без естествен хищник, хипопотамите процъфтяват в района около река Магдалена, като популацията им се увеличава през последните осем години от 35 до някъде между 65 и 80 индивида. Учените предупреждават, че броят им може да достигне около 1500 индивида до 2035 г., ако нищо не се направи. Те предупреждават, че животните представляват заплаха за биологичното разнообразие на района и могат да представляват опасност за хората – хипопотамите са най-смъртоносният голям сухоземен бозайник за хората. Но идеята за убиването на стадото вече предизвика някои критики и вероятно ще има още. Преди години имаше протест, когато три хипопотама се скитаха от комплекса на Ескобар и създаваха проблеми, а един от тях беше убит от ловци, изпратени след животните.

Хората в този селски район са приели хипопотамите като свои, отчасти заради туристическата атракция, която им носи пари, а учениците са свикнали да минават покрай знак, който гласи „Опасност – хипопотами“.

Проучване на изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ от 2020 г. установи, че хипопотамите променят качеството на водата, в която прекарват голяма част от времето си. Тъй като популацията им продължава да расте, те биха могли в крайна сметка да изместят местни животински видове, като антилските ламантини.

Вариантите са да бъдат убити, кастрирани или нещо друго. В момента съществува забрана за ловуването на хипопотами в Колумбия, а кастрирането е трудна и скъпа задача.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Над Седемте рилски езера

ггф