Природозащитният център „Източни Родопи“ на БДЗП вече част от 100-те Национални туристически обекта

Природозащитният център “Източни Родопи” (ПЗЦИР) се намира в близост до Маджарово и е създаден от Българското дружество за защита на птиците през 1996 г. като природозащитен, посетителски и информационен център. Той е изграден с финансовата подкрепа на швейцарското правителство в рамките на Българо-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието и е първия по рода си създаден природозащитен център в България.
 
Миналата година центърът бе отличен от водещия сайт в света за онлайн резервации Booking.com с наградата Guest Review Award.
 
Движението „Опознай България - 100 Национални туристически обекта” e създадено е през 1966 г. по инициатива на Българския туристически съюз, с цел да предизвика интерес към най-важните и най-големи туристически обекти в България. Това са природни забележителности, музеи, културни и исторически паметници, които са наши национални реликви.  Движението е единственото по рода си национално движение не само в България, а и в Европа. Към него проявяват интерес стотици природолюбители от различни страни - Германия, Унгария, Чехия, Русия, Полша, Япония, Виетнам и др. От създаването му до днес, в него са се включили над 2 млн. души. Посетилите 100-те НТО получават „Златна значка” от Българския туристически съюз. За посещение на 50 обекта значката е сребърна, а за 25 обекта – бронзова. Ежегодно БТС организира томбола за участниците в движението с големи награди.
 
БДЗП изказва благодарност на Движението „Опознай България - 100 Национални туристически обекта” за огромното признание!
 
Източник: БДЗП
 
 
 

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Поглед от връх Исполин на север

ггф