Приказният плаж Балос на остров Крит

Приказният плаж Балос на остров Крит

Лагуна с тюркоазна вода и фин бял пясък е съчетанието, което привлича хиляди туристи всяка година до този отдалечен плаж на о. Крит (ок. 8300 km2) - най-големият гръцки остров. Наред с други природни и културно-исторически забележителности на Крит, Балос се отличава като място залъжително за посещение, ако сте на острова. Гледката към лагуната е сред най-популярните средиземноморски пейзажи, циркулиращи в социалните мрежи. Лагуната (бивш морски залив, превърнал се в плитко солено езеро) е разполежна между главната част на о. Крит и н. Тигани. Носът в миналото е бил отделен остров, но чрез пясъчната коса на Балос, се е свързал отново към по-голямата суша. В географията подобна крайбрежна форма се нарича томболо - бивш остров, свързан за по-голямата суша с пясъчна ивица, най-често натрупана от морските течения. В България старите градове на Поморие и Несебър са разположени върху полуострови тип томболо. Тази форма се среща често в междуконтиненталните и вътрешноконтиненталните морета, защото няма високи приливни вълни и силни бури, които да разрушават наносите от пясък.

Да се стигне до Балос е възможно по два начина - по вода (чрез яхта, кораб или лодка) или по суша - с автомобил до отдалечен паркинга, а след това - 2-километров преход през варовиковите скали, покрити с деградирала маквисова растителност - отделни храсти и треви. Местните кози, които са сред причините за деградацията на растителността, обикалят навсякъде и са част от типичния критски пейзаж. Рано сутрин или късно следобед е най-удачното време за посещение - първо, защото няма тълпи с туристи, които в определини моменти могат да са стотоции в лагуната, и второ, ако посещевате лагуната през лятото, слънцето е безпощадно... Балос е само един от впечатляващите плажове на крит. Други такива са при лагуната Елафониси, при палмовите гори при Ваи, Превели и др.

Деградирала средиземноморска растителност в резултат на пожари, паша и изсичане на горите. Отдолу се виждат варовиковете скали, които са характерни за голяма част от островите в Средиземно море.
Лагуната Балос и н. Тигани
Пясъчната коса, която свързва н. Тигани с основната част на острова. Тази крайбрежна форма се нарича томболо.

Панорама към плажа Балос 

Текст и снимки: Димитър Желев

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

В подножието на Кабиле

ггф