При Балчишката тузла

При Балчишката тузла

В началото на месец септември тази година със съпругата ми решихме да отскочим за няколко часа до едно от най-красивите кътчета по северното ни Черноморие - Балчишката тузла. Наистина е грехота да отделиш само няколко часа на това райско кътче, но времето ни притискаше.

Тузлата се намира в изключително красива природна местност на 4 km от перлата на северното ни Черноморие - град Балчик. В момента пътната инфраструктура на града е на доста добро ниво за нашите български стандарти, но излизайки извън града в североизточнна посока към Тузлата, пътят определено не позволява по-висока скорост. За сметка на това с внимателно шофиране и любувайки се на природата около нас, за около 10 минути стигнахме до една бариера и табела, която обозначаваше, че сме достигнали до местност Тузлата.

Наличието на разнообразната растителност е характерно за този регион - келяв габър, цер, мъждрян, полски ясен, летен дъб, благун, космат дъб, цер, благун, планински ясен. Варовиковите скали са причина самият град Балчик да се нарича още и ,,Белият град“.

На входа на местността Тузлата

Изрисуваният пътен знак, забраняващ преминаването на автомобили, ръждясалата бариера и изровеният път създадоха у нас едно първоначално впечатление за изоставеност на региона. За щастие впоследствие се оказа, че местността се развива в много положителна насока.

На около двайсетина метра от бариерата има малък плаж с няколко рибарски лодки. Единственият човек, отдал се на септемврийските слънчеви лъчи, ни разказа, че е разрешено преминаването и e задължително да се разгледа самата местност, предоставяща едни най-добрите условия за балнеоложки туризъм в страната. Подготви ни, че базата е реконструирана наскоро, благодарение на усилията на директора за лечебния център. 

Районът около Балчишката тузла предлага чудесна възможност за риболов. На въдица според сезона се хващат попчета, сафрид, кефал, заргана, карагьоз... За любителите на кулинарното изкуство малко на север от Каварна, в местноста Дълбока, се намира една от най-големите миденит ферми на Балканския полуостров.

Навлизайки в Тузлата, бяхме очаровани от изключително красивите алеи с множество кипариси от двете страни.

В близост до самата алея на парка, водеща до рехабилитационния център, можеха да се видят множество къщички тип бунгало. Личеше си, че голяма част от тях са модернизирани и излъчваха голям комфорт.

Все пак не може да не отбележим и наличието на някое и друго ,,капанче“, от което ненатрапливо се ,,усещаше‘‘ и пържената рибка.

В края на красивата алея достигнахме и до са самата сграда на болницата за рехабилитация. Тя е построена в средата на миналия век, а в момента директор е д-р Камелия Кирчева. Нямаше как да влезем в самата сграда, но един от пациентите на заведението ни разказа, че благодарение на своята амбиция г-жа Кирчева е провела истински Кръстоносен поход, за да бъдат отпуснати средства за реконструирането на самата база. Част от ремонта е извършен и от собствени средства на лечебното заведение.

Болницата разполага с над 20 стаи със самостоятелен санитарен възел, климатик и телевизор. Основната част от ремонтните дейности са проведени в края на 2013 г., а до началото на лятото са приключили и довършителните дейности. Със собствени средства на лечебното заведение е закупена и нова апаратура за физио и фототерапия. От тази година болница Тузлата работи и целогодишно със своите пациенти. Шапки долу пред ентусиазма на г-жа Кирчева! Очакванията са през лечебното заведение да преминат над 2000 пациента през тази година. Лекуват се заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната и централната нервна система. Услугите, които предлага лечебницата, са електролечение, светлолечение, кинезитерапия, калолечение и луголечение. Между другото все повече англичани и руснаци, които са на почивка тук, си купуват имоти в близост до региона и ползват услугите на здравното заведение.

Самото лечебно заведение се намира в много приятен парк, състоящ се от няколко тихи алеи, създаващи впечатление за изключително спокойствие. Тръгвайки по една от тях и усещайки морския бриз, достигнахме за около 2 минути до самата златисто-жълта плажна ивица.

Средната годишна температура в региона е 11,5oC, а количеството на валежите е около 420 mm. Най-вероятно тази година, обаче, и по Северното Черноморие валежите надминаха средните си норми. От друга страна и есента като че ли се опитваше да се настани в тази част на България, още от края на месец август. Това са причините температурата на морската вода да бе доста по-ниска от обичайното.

Нямаше много ентусиасти, които да се потопят в морската вода...

 

Погледите ни се насочиха към плажуващите, покрили своите тела с известната балчишка лечебна кал.

От тук нататък целта ни беше да намерим известните лиманни езера, от които се добива самата лечебна кал. Оказа се, че те са съвсем близо до самия морски бряг. Срещнахме малка група туристи, водена от ентусиазиран балчиклия. Човекът с много любов разказваше за местността, както и за възможностите за развитие на балнеолечебен туризъм. Та оказа се, че през този септемврийски ден нашият малък палавник е най-малкият турист в региона и поради тази причина човекът ни даде инструкции как да достигнем до езерата по възможно най-лекия за него път. Доста често насочваше погледа си в посока север към Каварна и нос Калиакра, като с  болка споделяше за постоянното застрояване по тези места. Все пак разговорът ни прикючи с оптимистичната нотка, че това прекрасно място ще остане незасегнато от крупните строежи.

Началото на краткия път който води до самите езера...

Много характерни са житните треви, острица, подъбиче, мащерка, жълт кантарион, жълт равнец, метличина и много други. Особено голямо е богатството на птици. В местността могат да се видят както прелетни, така и зимуващи птици. Богатството на фауната се допълва от обикновенна полевка, кримски гущер, зайци, лалугери, смок стрелец и др.

Ето, че стигнахме и до самите езера. Те са с лиманен произход, като водата е с голяма соленост.

Водата е хипотермална спрямо човешкото тяло с температура 33оС и слаба минерализация. Тузленската кал е с много добри физико-химични качества: тъмно-кафява до черна, със зърнест и фин строеж. Състои се от биологична компонента от умрелите микроорганизми и растения; и минерална съставка, комбинация от морски соли и солите на минералната вода, която извира в непосредствена близост.

В медицинската практика лечебната кал се ползва от дълбока древност. У нас първите опити за калолечение се свързват с името на руския лекар Игнатов, който още през 1883 г. използва кал от Балчишката тузла. Тузленските езера са образувани на мястото на голямо свлачище. Теренът около него е изграден от съвсем млади морски, глинесто-мергелни седименти. Езерната котловина непрекъснато се запълва от утайки. Всъщност езерата се разделят на плитко и дълбоко. Запасите в калонаходището в плиткото езеро са около 26 000 t. Всяка година калният пласт се уве­личава с около 5 — 6 mm. По такъв начин годишно се образуват около 200 t нова кал.

Калта е с доказани лечебни свойства и тук от дълги години се лекуват ставни, гинекологични и кожни заболявания, заболявания на опорно-двигателната система, гръбначният мозък и други.

Интересно е, че калта само в едното езеро, което се вижда в далечината, е с доказани лечебни свойства, така нареченото плитко езеро. То е оградено и има два оформени сектора - мъжки и женски.

Естествено проявихме любопитство да обходим и него, но една от жените, намираща се до нас, ни сподели, че в този момент това е невъзможно, защото има... полицейска акция. Имало проблем с бракониери, които редовно пълнят лечебна кал в туби и се смята, че дори нелегално я продават. Мила родна картинка! Предположенията на специалистите са, че ако нещата продължават по същият начин, не след дълго калта може и да изчезне.

В далечината успяхме да снимаме част от секторите, които са предназначени за калолечение. В случая то е известно още и като ,,египетски метод“ - намазване на тялото с кал при слънчево облъчване и слънце-въздушни бани.

След като се намажат с лечебната смес и изсъхнат, хората задължително се къпят отново в езерото и запасите от кал не се губят.

Притиснати от времето, решихме да се върнем отново на плажната ивица и да се полюбуваме на морската синева. Има доста места, на които си личи интензивната абразия, която пък е една от причините за свлачищните процеси в този район.

Поглеждайки на североизток, човек остава раздвоен между красивата гледка към нос Калиакра, където се виждаше движението на перките на най-големия ветрогенераторен парк в България и...

...и огромните строежи които бавно‘ и сигурно се приближават към Тузлата.

Определено Тузлата е едно прекрасно кътче, което всеки един човек, обичащ и милеещ за българската природа, трябва да посети. Макар, че престоят ни тук да бе изключително кратък, може да споделим, че си тръгнахме заредени с положителна енергия. 

Като за финал се сетихме за един разказ, който бяхме прочели преди време, на д-р Иван Богданов, провеждащ климатолечение в Тузлата. Та той бе споменал, че ,,Места като Тузлата са Божи дар и Господ наистина е бил разточителен към този регион - ние сме поредните наематели на това място с уникални природни дадености. Друг е въпросът, какви наематели сме, как се грижим за поверените ни богатства и колко се възползваме от тях‘‘.

Текст и снимки: Лилия и Руслан Милеви

Публикувано от geolub

3 Коментара - При Балчишката тузла

Здравка Банчева (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Браво Руси и Лили! Ставате все по-добри. Следя всяка ваша проява, заедно и поотделно и се наслаждавам на израстването ви. Дано страстта ви за пътуване да срещне подходящите възможности и да се радваме на ваши пъте и фотописи. Успех!

фен на Тузлата (непроверено) September 26, 2017

Отговори
Тези дни има някакви вили/къщи посттроена за два/три месеца - изсечени са доста дървета и започалнали и да правят огради и изкоп към езерото - дъбокото, и поставена тръба от вилата към този изкоп и точно там интересно пред постройката дървета започнали едновремено да съхнат и струпани клоните върху пътеката до езерото и точно пред самото езеро доста отсечени дървета кой го е направил и как са си построили точно там тази вшла/къща има още една и доста отсечени дървета и се оголва пространството точно пред тези постройки кой е разрешил това бързо строитество 19/08/2017г.

фен на Тузлата (непроверено) September 26, 2017

Отговори
Иначе мястото е великолепно, но трябва да се провери тези нови построики и стари някои понякога - водата се замърсява понякога интересно от къде и , но този изкоп тия дни сигурно ще бъдат удалжена тази тръба по този изкоп , който води към езерото и заровен и как са поставени камъни като трупчета всеки ден вечер се увеличават 3 по 3 вече са 9бр. около вилата и т.н разчистено пространство .Моля да се разгледа това законно ли е

Сподели

Снимка на деня

Река Тиу в гр. Анси, Югоизточна Франция

ггф