Президентът Радев отказа да преименува „Мусала“ на „Иван Рилски“

За името  „Мусала“ има предположения, че е с тюркско-арабски произход, а Св. Иван Рилски е най-почитаният български светец и покровител на народа ни. Последните години от живота си той прекарва в Рила планина, където основава и манастир - Рилският манастир. Това е един от аргументите, с които е поискано преименуването. Предишният президент Росен Плевнелиев също отказва да именува една от най-големите ни природни и туристически забележителности на почитания от народа светец. 
 
Това става ясно от писмо, изпратено до Областния управителна Софийска област Илиан Тодоров, подписано от Цвета Тимева - секретар по регионално развитие и председател на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента.
 
Членовете на Комисията са единодушни, че няма да подкрепят предложението на Областния управител, като в мотивите си изтъкват нуждата от „широк кръг консултации, включително с експерти и специалисти“, както и от „сериозен обществен дебат“. Друг  мотив за отказа е неизяснената етимология на името Мусала и липсата на еднозначни и категорични мнения. 
 
От комисията аргументират отказа и с това, че промяната на името щяла да наложи промяна на наименованието навсякъде, където то фигурира името на най-високия връх на България – в документи, карти, справочници и др., каквато изрична необходимост към момента не била налице.
 
 

Публикувано от geolub

1 Коментара - Президентът Радев отказа да преименува „Мусала“ на „Иван Рилски“

монах Георги (непроверено) September 26, 2017

Отговори
връх "Мусала" е най-високия връх не в Б-я, а на Балканите ( с 30 м. по-висок от "Олимп"). Много ходихме по планините и помня, че "Мусала" означава (май на турски) мус аллах, т.е чак до аллах, май госода политиците ги е страх и лъжат както винаги доверчивия ВСЕ ОЩЕ НАРОД

Сподели

Снимка на деня

В подножието на Кабиле

ггф