През лятото ще отвори врати Археологически музей в град Черноморец

През лятото ще отвори врати Археологически музей в град Черноморец. Това каза Калина Павлова, директор в Дирекция ”Икономически дейности” на община Созопол, пред репортер на Агенция „Фокус” , по време на 31-вата „Международната туристическа борса "Ваканция и СПА Експо" 2014”, която се провежда в София.
 
Изграждането на музея е част от проекта „Интеграция на културно–историческите ценности и диверсификация на туристическите продукти на територията на Община Созопол”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“. Част от експозицията в Археологическия музей ще бъдат артефактите, намерени по време на подводните и наземни разкопки на многопластовия град Акра. По думите на Калина Павлова, градът е бил защитен от сушата с крепостна стена, пресичаща носа от залива Свети Никола до залива Вромос. „В минало там е имало процъфтяващо пристанище. Градът първоначално е съществувал през 4-ти век пр. Хр, а едва по-късно през 5-ти век след Хр. е станал византийско селище. Голяма част от него се намира под водата и това е позволило да се запази добре”, каза Калина Павлова. 
 
“Морският ни туризъм е добре развит. Тази година община Созопол ще заложи на историческото си минало. Археологическият музей в Созопол ще предостави част от своите находки на новия музей в Черноморец”, каза още Калина Павлова.
 
Източник: Информационна агенция "Фокус" http://focus-news.net/

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Дъждовна Венеция, Италия

ггф