Прекрачихме ли прага на нова геоложка епоха?

Изследователите работят върху официалната класификация на новата епоха. Един от отворените въпроси е този за началната дата на антропоцена, като някои от членовете на екипа са на мнение, че е през 50-те години на миналия век. През това десетилетие започва масовото разпространение на технологични материали” като алуминий, бетон и пластмаса. Това е и времето, когато термоядрени опити разпръскват радиоактивни елементи по цялото земно кълбо. Дълготрайната им активност ще бъде видима за всеки, който реши да изследва миналото, дори и след хилядолетия.
 
 
Докладът, публикуван в журнала Science от работната група по антропоцена, не представя пълни и окончателни заключения по въпроса. Той по-скоро хвърля светлина върху напредъка на проучванията. Ключовото откритие е, че човешкото въздействие върху Земята би трябвало да се разглежда като всепроникващо и отличаващо се с уникални характеристики, което дава основания за отделна класификация.
 
 
Проучването разглежда мащаба на промените, които човечеството е причинило на планетата,” обяснява секретарят на екипа д-р Колин Уотърс. Достатъчни ли са те, за да променят натрупваните в момента седименти и отличават ли се от епохата  холоцен, започнала в края на ледената епоха? Сега това е потвърдено,” изтъква ученият от Британската служба за геоложки изследвания. По думите му по-голямата част от 37-те члена на екипа смятат, че живеем в период, който трябва да наречем антропоцен. Крайното решение, дали епохата антропоцен да бъде включена в официалната времева линия, описваща 4,6-милиардната история на планетата, ще бъде взето от Международната комисия по стратиграфия.
 

Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

1 Коментара - Прекрачихме ли прага на нова геоложка епоха?

марсианец (непроверено) February 08, 2017

Отговори
За съжаление доста неща вече сме тотално изпортили...

Сподели

Снимка на деня

Кашубски ландшафтен парк, Поморско воеводство, Полша

ггф