Прекрачихме ли прага на нова геоложка епоха?

Изследователите работят върху официалната класификация на новата епоха. Един от отворените въпроси е този за началната дата на антропоцена, като някои от членовете на екипа са на мнение, че е през 50-те години на миналия век. През това десетилетие започва масовото разпространение на технологични материали” като алуминий, бетон и пластмаса. Това е и времето, когато термоядрени опити разпръскват радиоактивни елементи по цялото земно кълбо. Дълготрайната им активност ще бъде видима за всеки, който реши да изследва миналото, дори и след хилядолетия.
 
 
Докладът, публикуван в журнала Science от работната група по антропоцена, не представя пълни и окончателни заключения по въпроса. Той по-скоро хвърля светлина върху напредъка на проучванията. Ключовото откритие е, че човешкото въздействие върху Земята би трябвало да се разглежда като всепроникващо и отличаващо се с уникални характеристики, което дава основания за отделна класификация.
 
 
Проучването разглежда мащаба на промените, които човечеството е причинило на планетата,” обяснява секретарят на екипа д-р Колин Уотърс. Достатъчни ли са те, за да променят натрупваните в момента седименти и отличават ли се от епохата  холоцен, започнала в края на ледената епоха? Сега това е потвърдено,” изтъква ученият от Британската служба за геоложки изследвания. По думите му по-голямата част от 37-те члена на екипа смятат, че живеем в период, който трябва да наречем антропоцен. Крайното решение, дали епохата антропоцен да бъде включена в официалната времева линия, описваща 4,6-милиардната история на планетата, ще бъде взето от Международната комисия по стратиграфия.
 

Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

1 Коментара - Прекрачихме ли прага на нова геоложка епоха?

марсианец (непроверено) February 08, 2017

Отговори
За съжаление доста неща вече сме тотално изпортили...

Сподели

Снимка на деня

Изглед от Северозападна Рила

ггф