Праисторически пещерен пигмент ще защитава слъчевия спътник на Европейската космическа агенция

Пигмент, който е бил използван за праисторическите рисунки в пещерите, ще бъде използван за защитата на слънчевия спътник на Европейската космическа агенция, съобщиха от институцията. Мисията на Solar Orbiter ще бъде да наблюдава Слънцето отблизо. Въглени от изгорени кости ще бъдат приложени към титаиевата защита на космическия апарат с помощта на нова технология. 
 
Изстрелването на Solar Orbiter е планирано за 2017 година. Спътникът ще носи инструменти, с които да заснеме звездата, даваща ни живот от 42 милиона километра – малко повече ит една четвърт от разстоянието до Земята. Космическият апарат ще трябва да издържи интензитет на слънчевата светлина, който е 13 пъти по-голям от този на Земята и температури от 520 градуса по Целзий. 
 
Инженерите от Европейската космическа агенция са открили подходящия материал в лабораториите на ирландската медицинска компания Enbio, използван за покритие на титаниеви имплантанти. Материалът ще се нанесе на най-външния титаниев слой на Solar Orbiter и се нарича Solar Black (слънчево черно). Той е вид черен калциев фосфат, добиван от въглени от изгорени кости.
 
Източник: Информационна агенция "Фокус" http://focus-news.net/

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Изглед към язовир „Пчелина“

ггф